ООН иска международни африкански войски в Мали

9594

Съветът за сигурност на ООН, разтревожен от настъплението на екстремистите в Мали, призова за скорошно разполагане на международни африкански войски, предаде РИА Новости.

„Членовете на СС на ООН изразяват дълбока озадаченост по повод съобщенията за военни действия и нападения на терористични групировки в Северно Мали и в частност превземането на град Кона. Това усложнение на ситуацията заплашва стабилността и териториалната цялост на Мали и представлява само по себе си заплаха за международния мир и безопасност”, се съобщава в изявление, разпространено след заседанието на Съвета, проведено при закрити врати.

Африканският съюз одобри военна интервенция в Мали

Африканският съюз подкрепи план за военна интервенция срещу ислямистите в северната част на Мали, предаде радио „Гласът на Америк...

В същото време президентът на Мали се обърна с молба за военна помощ към Франция, за да се справи с офанзивата на ислямистите, а Франция ще обяви какво решение е взела в петък, предаде АФП.

Настъплението на силите на ислямистите предизвика спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

„Просто се казва "Франция, помощ!" - така американският посланик Сюзан Райс коментира писмо от президента на Мали Дионкунда Траоре до френския президент Франсоа Оланд.

„Франция е смъртно разтревожена от тази объркваща ситуация, която създава реална и незабавна заплаха за регионалната и международна сигурност и мир", добавя посланикът на Франция в ООН, Жерар Аро.

ООН подкрепи военни действия в Мали

Съветът за сигурност на ООН подкрепи френското предложение да се помогне на правителството да си върне контрола върху северната ча...

Във военната база Севаре в близост до град Кона в централната част на Мали очевидци забелязаха пристигането на самолет с чуждестранни военни и бойна техника.

Местни жители съобщиха, че „няколко самолета с военнослужещи и бойна техника се приземиха на летището в Севаре”. При това очевидците отбелязват, че „някои от пристигналите военни са с бял цвят на кожата”.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com