ООН притеснена за положението в Босна

9267
ООН притеснена за положението в Босна

ООН осъди остро босненските сърби и техния президент Милорад Додик за засилване на националистическата реторика през последните шест месеца и подриване усилията за укрепване държавността в Босна и Херцеговина, предаде БГНЕС.

Пратеникът на световната организация в балканската страна Валентин Инцко алармира Съвета за сигурност: "Какъв отговор може да бъде даден, когато един от водещите политици казва, че изпитва само отвращение и се надява на Бог Босна и Херцеговина да се разпадне възможно най-бързо"?

В доклада на Инцко са цитирани множество изказвания на Додик, в които той изказва надеждата си за отцепване от мюсюлманско-хърватската федерация. "Дълбоко убеден съм, че Република Сръбска един ден ще бъде независима държава", казва Додик в интервю през октомври т.г.

След края на войната 1992-1995 г. Босна и Херцеговина е разделена между полуавтономните общности на сърби, мюсюлмани и хървати. И от тогава така и не успява да създаде силна централна власт.

"Напълно неприемливо е 17 г. след войната някой все още да поставя въпроса за съществуването на Босна", заяви заместник-посланикът на САЩ в ООН Розмари Дикарло. САЩ бяха посредникът, който уреди Дейтънските мирни споразумения, които през 1995 г. сложиха край на войната.

Франция осъди националистическите "ексцесии" и засилването на напрежението, но според нейния заместник-посланик в ООН Мартин Бриен опасенията на Инцко са "преувеличени". Виталий Чуркин, руският представител в ООН, защити босненските сърби и критикува доклада на Инцко като "написан в прекалено алармиращ тон". Според него влошаването на положението в Босна през последните 6 месеца се дължало на влошаването на отношенията между двете несръбски общности в Босна и Херцеговина.

Редактор: Десислава Ушатова

Клинтън: Членството в ЕС и НАТО е най-доброто за Босна

Членството в Европейския съюз и НАТО е най-доброто, за да се гарантира стабилността на Босна. Това заяви американският държавен секре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com