ПКК заплаши Турция

7854
ПКК заплаши Турция

Командирът на Кюрдската работническа партия (ПКК) Мурат Карайълан заплаши с "много жестоки ответни мерки на турска територия", ако турската армия нападне сирийските кюрди. Той направи това в интервю за швейцарския вестник "Льо Там", предаде БГНЕС.

"ПКК е солидарна със стремежите на всички кюрди и предлагаме подкрепата си за сирийските кюрди. Ако турската армия атакува тях или институциите, които те са избрали, ние ще вземем много жестоки ответни мерки на турската територия", заяви Мурат Карайълан в интервюто, взето в един от бастионите на ПКК в планините в Иракски Кюрдистан, близо до иранската граница.

ПКК е поставена в списъка с терористични организации на ЕС и САЩ. На 2 октомври трима сирийски кюрди бяха убити при артилерийски обстрел на турската армия срещу Сирия. Те бяха членове на милицията "Отряди за защита на народа", близки до Партията на демократичния съюз, сирийския клон на ПКК.

Кюрдският лидер повтори предложението си за възобновяване на диалога с Анкара. "Оставаме напълно открити за всякакви преговори, за всякакъв диалог, но няма да прекратим въоръжените си атаки", заяви Мурат Карайълан. Той потвърди също така, че лидерът на ПКК Абдула Йоджелан, който се намира в затвора, има най-голямо право да представлява кюрдските бунтовници в преговорите с Анкара и поиска "условията на задържането му да бъдат променени", например в домашен арест. "Това е задължително условие за прекратяване на насилието", категоричен е той.

Редактор: Десислава Ушатова

Ердоган: Германия укрива 13 000 кюрдски терористи

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обвини Германия в укриване на терористи, съобщават медии, цитирани от КРОСС. Говорейки по телеви...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пожелания за Гергьовден
Пожелания за Гергьовден

Всеки познава поне един човек с името Георги или Гергана, които празнуват имен ден на 6 май - ето кои са най-хубавите пожелания за Гергьовден. Най-хубавите...