Поискаха ново преброяване на гласовете в Мексико

3921
Поискаха ново преброяване на гласовете в Мексико

Представителят на левицата Андрес Мануел Лопес Обрадор, който загуби президентската надпревара в Мексико, поиска ново преброявана на всички бюлетини, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

По думите на представителя на щаба на Обрадор, в Централната избирателна комисия на Мексико е внесено искане за ново преброяване. Ако искането бъде удовлетворено ще се наложи да се броят отново бюлетините от 143 хиляди избирателни секции.

Партията на досегашния президент Фелипе Калдерон стигна до трета позиция на изборите за президент и загуби мнозинството в Сената на щата Халиско с главен град Гуадалахара.

Според предварителните резултати след изборите на 1 юли, победител е Енрике Пеня Нието /Enrique Peña Nieto/ от Институционната революционната партия на Мексико /PRI/, който води пред Обрадор с около 7% от гласовете.

Действащият президент Фелипе Калдерон вече поздрави с победата Нието. БГНЕС припомня, че Обрадор отказа да признае поражението си и заяви, че има данни за фалшификации на резултати и многобройни факти за купуване на гласове.

През 2006 г. Обрадор загуби от Калдерон с разлика 0,6% от гласовете. Тогава Обрадор пак не призна поражението си. Многобройните съдебни дела забавиха встъпването в длъжност на Калдерон с пет месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com