Полски историк: Евреите си готвиха Холокоста в продължение на векове

583
Полски историк: Евреите си готвиха Холокоста в продължение на векове

Полският историк Кшиштоф Яшевич, който прехвърлил вината за унищожаването на евреите в периода на Холокоста върху самите евреи, предизвикал възмущението на световната общественост и е бил изгонен от варшавската Академия на науките, пише The Jerusalem Post, цитиран от NEWSru.

61-годишният Яшевич, завеждащ катедрата по ориенталистика във Варшавския университет, е известен като експерт в областта на полско-еврейските отношения. Антисемитското изказване той направил по време на интервю, дадено от него през април тази година за полското списание Focus по повод 70-годишнината от въстанието във Варшавското гето.

САЩ упорстват да почетат Димитър Пешев - съмняват се, че не представяме коректно спасяването на евреите

Плановете за преименуване на улица в американската столица Вашингтон в чест на българския политик Димитър Пешев, на когото се приписва...

В статията, озаглавена „Виновни ли са евреите?”, Яшевич заявил, че евреите са готвили Холокоста в продължение на столетия и престъпленията на нацистите са станали възможни само защото евреите някога са участвали в убийствата на други евреи.
Историкът засегнал и проблемите за погромите над евреи, извършени от поляци по време на Втората световна война. Той заявил, че тези престъпления са били провокирани от „огромния страх”, който евреите внушавали на другите.

Яшевич смятал, че диалогът с евреите е загуба на време, и ги обвинявал в убийства на техни съседи араби.

Тези скандални изказвания предизвикали остра реакция от страна на еврейските общности по целия свят. Шимон Самюелс, директор на международния отдел на центъра „Симон Визентал”, изпратил писмо в полската Академия на науките, в което настоявал Яшевич да бъде лишен от званието „Академик”, което и било направено.

Самият Яшевич отказал да разговаря с журналисти и да коментира думите си. Той заявил само, че възнамерява да обжалва уволнението си.

Вашингтон отложи преименуването на улица в чест на Пешев

Плановете за преименуване на улица в американската столица Вашингтон в чест на български политик, на когото се приписва спасяването на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com