Президентският дворец в Кайро е под обсада

4916
Президентският дворец в Кайро е под обсада

Десетки хиляди противници на египетския президент Мохамед Морси обсадиха двореца му в Кайро. Те настояват държавният глава да отмени извънредните си пълномощия, които сам си даде и да се отмени референдумът по новата конституция, предаде Би Би Си.

Полицията използва сълзотворен газ, но въпреки това доста от демонстрантите преодоляха загражденията от бодлива тел и се приближиха до сградата. Според различни източници президентът се е изнесъл набързо от двореца, когато тълпите приближили сградата. Съветници на държавния глава обаче твърдят, че той си отишъл вкъщи, след като провел планираните си срещи в двореца "Итихадия" и работният му ден приключил. Много от хората, насъбрали се около двореца в египетското предградие Хелиополис, скандирали лозунги, подобни на тези срещу режима на Хосни Мубарак по време на въстанието м.г., информира АФП.

Пред двореца протестиращите развявах египетски знамена и обвиняваха чрез лозунги организацията "Мюсюлмански братя", че е "продала революцията". По време на сблъсъците са били ранени 11 души, но никой не е пострадал сериозно.

Голяма тълпа се събрала и на пл. "Тахрир", където също звучали скандирания срещу Морси и новата конституция. Един от протестиращите - Исраа Уафид, каза пред Ройтерс: "Не ни оставят да говорим - няма съд, който да ни изслуша. Той (Морси - бел. ред.) си създаде крепост и сега се опитва да ни убеди, че това е нещо временно, но не му вярваме. "30 г. ни предаваха, Морси ще си остане на трона и няма да го напусне."

Многолюдна тълпа се събрала за демонстрация и във втория по големина град на страната - Александрия, информира още БГНЕС.

Морси обещава, че след приемането на новата конституция, той ще отмени сам извънредните си пълномощия, които огласи на 22 ноември т. г. с декрет. 11 независими и опозиционни вестника или не отпечатаха свои броеве във вторник, или се появиха с празни първи страници в знак на протест срещу действията на държавния глава. Това е знак за "въставане срещу тиранията", пише независимият в. "Ал-Тахрир" в електронното си издание.

В централната провинция Миня също е имало сблъсъци между привърженици на опозицията и на управляващите около щабовете на Партията на свободата и справедливостта, политическото крило на "Мюсюлмански братя".

Вашингтон следи внимателно събитията в Египет. САЩ призовават на протестиращите да бъде дадена възможността мирно да изразят своите искания.

Редактор: Е. Гигова

Египетската полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи

За да разпръсне протестиращи, които опитаха да се приближат до президентския дворец, египетската полиция за борба с безредиците използ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com