Расмусен: 2012 г. е важна за НАТО и България може да има съществена роля

7425
Расмусен: 2012 г. е важна за НАТО и България може да има съществена роля

Настоящата година ще бъде важна за НАТО и България може да има своята съществена роля. Това заяви генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен след срещата си в централата на алианса с президента Росен Плевнелиев. Това, че избрахте да посетите централата на НАТО толкова скоро след встъпването ви в длъжност, показва ясно отношение към нашата организация, обърна се той към българския държавен глава.

България е важен член на НАТО, има водеща роля за сигурността в Югоизточна Европа, посочи Расмусен.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че се среща с Расмусен в първата работна седмица на новия президент на България. Дадох категорична заявка за активна позиция и ясна посока, България е достоен член на атлантическото семейство, гордее се с участието си в мисиите, но искаме и можем да бъдем по-активни и по-интегрирани, заяви президентът.

Доверието, доброто партньорство и добрата комуникация са в основата на общия ни успех, България иска да бъде добър партньор на регионално ниво, посочи той. Дойдох със заявката да имаме добра комуникация на всички нива, това е в основата на успеха, отбеляза президентът. Той допълни, че нашата страна желае да участва активно във взимането на решенията на предстоящата среща на върха на НАТО в Чикаго през май.

Съзнаваме, че само заедно в този глобален свят можем да имаме активно регионално сътрудничество, заяви Плевнелиев. Това за нас е важно, тъй като регионът, в който живеем, в миналото бе символ на напрежение, добави той. Историческа задача на България е да превърнем този регион в място не на граници, а на мостове, на стабилност, мир и просперитет, заяви президентът. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com