Румънски и български евродепутати обвиниха ЕК в несправедливост

6298
Румънски и български евродепутати обвиниха ЕК в несправедливост

Румънските евродепутати от Национал-либералната партия, влизаща в управляващия в страната Социал-либерален съюз, Рамон Менеску и Кристиан Бушой обвиниха Европейската комисия в „дълбоко несправедлив” подход към Румъния и България в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка.

Румънската агенция Аджерпрес съобщава, че на заседание на Европейския парламент румънските депутати са поискали от ЕК за приключи мониторинга над Румъния.

Според тях изваждането на Румъния от мониторинга трябва да стане „или незабавно, или според ясен график”. Двамата заявяват, че последният доклад за хода на реформите в сферата на правосъдието и борбата с корупцията в Румъния е „погрешен и лъжлив, нанасящ щети на страната и нейните граждани”.

Истерия на Острова: Жена крещи и обижда чуждестранни студентки!

Напрежението около антиимигрантските настроения на Острова ескалира сериозно. Вече не става въпрос само за политическото и икономическо...

В отговор говорителят на ЕК Марк Грей заяви, че договорът за присъединяването към ЕС не предвижда краен срок за мониторинга по Механизма за сътрудничество и оценка. По думите му, процедурата ще приключи, когато Румъния изпълни всички изисквания.

Редица български евродепутати обвиниха британското правителство в провеждането на „агресивна и негативна” кампания срещу България и Румъния, предаде Би Би Си.

Въпросът бе повдигнат по време на сесията на Европейския парламент в Страсбург. След 2007 година българите и румънците имат право да идват във Великобритания като самонаети лица или студенти, ако не търсят социални помощи или друга форма на заетост. Но с края на съществуващите мерки, българите и румънците, които искат да работят във Великобритания, ще получат същите права като гражданите на останалите страни от ЕС.

Според медийни публикации британското правителство обмисля да ограничи достъпа до публични услуги за бъдещите имигранти.

Българският евродепутат Илияна Йотова настоя, че правото на българите да живеят и работят навсякъде в ЕС трябва да е като на останалите граждани на европейския блок.

Румънският посланик в Лондон: Бавна ви е икономиката, няма да идваме

Румънският посланик във Великобритания осмя съобщенията за негативна рекламна кампания на Обединеното кралство, която има за цел да раз...

Моника Панайотова обвини Великобритания в налагането на „негативни стереотипи”.

„Тези обидни изказвания за „наводняването” на британския трудов пазар са недопустими”, предупреди евродепутатът.

Тя добави, че Великобритания и останалите правителства в ЕС трябва да уважават България и Румъния за това, че са избегнали кризата с дефицита, която измъчва много други страни в европейския блок.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com