Русия и Китай наложиха днес вето на резолюцията на ООН за Сирия

5594
Русия и Китай наложиха днес вето на резолюцията на ООН за Сирия

Русия и Китай наложиха днес вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, подкрепяща плана на Арабската лига, предвиждащ сирийският президент Башар Асад да се оттегли от властта, предаде Ройтерс.

Останалите 13 членки на Съвета гласуваха "за" резолюцията, която казва, че Съветът за сигурност "подкрепя напълно" плана на Арабската лига. Постоянният представител на Мароко Мохамед Лулихки - единственият арабски представител в 15-членния орган, изрази "голямото си съжаление и разочарование", че Москва и Пекин са обединили сили, за да "убият" резолюцията.

Асма Асад: Опора на режима или точно обратното?

Дали тя е безскрупулната луксозна половинка на един кървав тиранин? Или е либерална първа дама, която безпомощно гледа какво става в ст...

Френският посланик Жерар Аро заяви пред Съвета: "Това е тъжен ден за този съвет, тъжен ден за всички сирийци и тъжен ден за демокрацията." Решението на Русия да наложи вето дойде след като САЩ и европейски представители отхвърлиха поредица руски поправки в текста на проекторезолюцията.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че е реално да се постигне консенсус по проекторезолюцията на ООН за насилието в Сирия, ако Западът възприеме конструктивен подход, предаде ИТАР-ТАСС. "Нашите поправки не изискват някакви прекомерни усилия, те се опират на обективните факти, включително на изложените в доклада на наблюдателната мисия на Арабската лига и на необходимостта да се спазват първоначалните принципи на инициативата на Лигата за това, че диалогът трябва да се води без всякакви предрешени резултати, което означава - и без предварителни условия," заяви Лавров след завръщането си В Москва от Мюнхенската конференция по сигурността.

Преди това американският президент Барак Обама призова Съвета за сигурност на ООН да заеме твърда позиция срещу безмилостната бруталност на правителството на Башар ал Асад, съобщи Ройтерс. Вчера сирийското правителство изби стотици свои граждани, включително жени и деца, при артилерийски обстрел и неописуемо насилие в град Хомс, където сирийските сили продължават да не позволяват на стотици ранени цивилни да потърсят медицинска помощ, се казва в писмено изявление на Обама, разпространено от Белия дом.

Асад трябва да прекрати кампанията си на убийства и престъпления срещу собствения си народ веднага. Той трябва да се оттегли и да позволи незабавно да започне процес на демократичен преход, подчерта Обама. Съветът за сигурност има възможност да се възпротиви на безмилостната бруталност на режима на Асад и да покаже, че е надеждан защитник на универсалните права, записани в Хартата на ООН, добави президентът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com