САЩ изострят тона срещу Сирия, готвят военни действия

11423
САЩ изострят тона срещу Сирия, готвят военни действия

Администрацията на Обама втвърдява позицията си срещу Сирия и подготвя планове за възможни военни действия, отхвърляйки като твърде закъсняло предложението на режима инспектори на ООН да бъдат допуснати да проверят района, за който Съединените щати вярват, че Дамаск е използвал химическо оръжие миналата седмица. Белият дом и Пентагонът сигнализираха, че САЩ не бягат от възможна конфронтация, въпреки очевидните усилия на сирийското правителство да намали напрежението, като пусне инспекторите на ООН да посетят района край Дамаск, където според твърденията стотици са били убити с химическо оръжие.

Ако Обама се реши на военни действия, то той ще предпочете да го направи с подкрепата на Съвета за сигурност на ООН. Но официални източници твърдят, че той може вместо това да реши да работи с международните си партньори - НАТО или Арабската лига.

"Ние ще се консултираме с ООН. Те са важно направление, но не са единственото", каза висш служител от президентската администрация.
През последните дни Пентагонът разположи още военни кораби в източната част на Средиземно море, а американските военни самолети осъвремениха военните си възможности, включващи ракетни удари по цели на режима. През уикенда Белият дом проведе няколко срещи на високо равнище, но Обама все още трябва да реши как да се действа занапред.

САЩ призоваха сирийците да пуснат инспекторите на ООН да посетят бомбардираните, вероятно с химическо оръжие, миналата сряда райони, където опозицията твърди, че има над 1000 загинали. Администрацията активизира и своите дипломатически усилия с посока на съюзниците от Европа и Близкия изток, в опит да се изгради консенсус. Обама проведе консултации с британския премиер Дейвид Камерън и френския президент Никола Саркози за "възможния отговор от "международната общност".

Адвокатите на администрацията са изготвили правни обосновки за намеса без одобрението на ООН, които да се основават на данни за употреба на химическо оръжие от режима на Асад и създадената хуманитарна криза.

Развитието на нещата отразява по-острия тон на администрацията на САЩ, което може да означава, че расте подкрепата за военни действия. Белият дом досега избягва по-дълбокото замесване на САЩ в гражданската война в Сирия. но през последната година Обама разреши по-голяма роля на ЦРУ, заради сигналите, че Асад надделява с помощта на Иран и "Хизбулла", отбелязват източници.

Окончателната оценка на американските разузнавателни агенции за предполагаемата употреба на химическо оръжие в Сирия може да стане готова до дни, проправяйки пътя за Обама да реши как да реагира. Изказванията от неделя показват, че Белият дом е много близо до решение за нанасяне на удари.
Източник от президентската администрация подчерта, че Обама може да реши да действа сега, заради броя на жертвите. И преди САЩ са обвинявали Асад в използване на химически оръжия, но в малък мащаб.

Великобритания, Франция, Турция и Израел също са обвинявали сирийския режим в предполагаеми химически атаки.

Сирия отрича да е използвала химически оръжия, а говорител на сирийската армия съобщи за открит склад на бунтовниците с течни химикали и американски газови маски. По думите му, това "категорично доказва", че бунтовниците са използвали химически оръжия миналата седмица, а не сирийската армия.

Държавни служители, предпазливи относно евентуална военна намеса, посочват, че използването на ракетни удари като наказание за Асад за употребата на химическо оръжие рискува да предизвика кръвопролитна ескалация. ако режима се окопае и използва химически оръжия отново или започне репресивни нападения срещу САЩ и съюзниците му в региона, Обама ще попадне под силен натиск да отговори още по-свирепо, увеличавайки шансовете за пълномащабна война.

А подкрепящите военна намеса посочват, че по-голямата опасност за САЩ би била Обама да заплаши с военни действия сега и след това да не го изпълни. Според тях Асад ще интерпретира липсата на действия от страна на САЩ като зелена светлина за засилване на офанзивата и да използва химически оръжия в още по-голям мащаб.

Арабските власти заявиха на своите американски колеги, че САЩ трябва да се намесят сега, защото обратното ще се разгледа от Иран като сигнал, че Вашингтон няма да направи нищо да попречи на Техеран да построи атомна бомба. подкрепящи ограничени американски удари американски и арабски официални източници подчертават, че това не само ще изпрати послание на силите на Асад, че няма да се толерира употребата на химическо оръжие, но и ще създаде разцепление между режима и военните, което от своя страна може да подкопае контрола на Асад над властта.

В неделя ООН обяви, че инспекторите му се готвят да започната в понеделник мисията си за установяване на фактите, след като Дамаск обяви, че дава достъп на намиращия се в страната екип на ООН до района на предполагаемата химическа атака.

Уолстрийт джърнъл

Асад: Военна намеса в Сирия е обречена на провал

Сирийският президент Башар ал-Асад определи като "безсмислени" западните твърдения за химическа атака, извършена от неговия режим, и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com