САЩ ни поздравиха, с Израел искат отговор от ЕС на заплахата "Хизбула"

14089
САЩ ни поздравиха, с Израел искат отговор от ЕС на заплахата "Хизбула"

Българските власти официално обявиха, че зад кървавия атентат в Бургас строи ливанската шиитска групировка "Хизбула". Новината обиколи света със скоростта на стрела, предаде БГНЕС.

За нея информират всички водещи световни информационни агенции и медии – Франс прес, Ройтерс, Асошиейтед прес, Би Би Си и "Ню Йорк Таймс", както и водещите израелски, канадски и австралийски медии.

Две лица, свързани с ливанската бунтовническа групировка "Хизбула", са участвали в бомбеното нападение в Бургас през миналия юли, обяви на пресконференция вътрешният министър Цветан Цветанов.

Докато редица канадски и австралийски издания, в това число "Ванкувър сън", "Торонто стар" и Ей Би Си, акцентираха върху участието на канадски и австралийски граждани в атентата, "Джерусалем пост" обърна внимание на възможността ЕС да признае "Хизбула" за терористична групировка. Новината може да проправи път на ЕС "да последва примера на Съединените щати и да включи подкрепяната от Иран "Хизбула" в списъка на терористичните организации. Брюксел има основание да го стори, тъй като "ислямистите вече имат връзка с атака на европейска земя", припомни изданието.

Външният министър на ЕС баронеса Катрин Аштън обеща заключенията на българските власти да бъдат "оценени сериозно, защото са свързани с терористична атака на европейска земя, завършила с убийството и раняванията на невинни и цивилни хора".

В специално комюнике тя осъжда всички терористични актове, където и да се случват те. Аштън е категорична, че ЕС и страните-членки са ангажирани да се борят с тероризма, който и да стои зад него. "Терористите, планирали и извършили бургаската атака, трябва да бъдат изправени пред съда", призова баронеса Аштън. Тя обеща "ЕС и страните-членки да обсъдят подходящия отговор, основан на всички елементи открити от разследване".

Белият дом призова Европейския съюз да вземе мерки срещу растящата заплаха, която представлява "Хизбула". Водещият съветник по въпросите, засягащи сигурността и кандидат на президента Барак Обама за директор на ЦРУ Джон Бренън, призова европейските държави да предприемат "активни действия", с които да разобличат инфраструктурата, финансирането и операционните мрежи на "Хизбула".

Бренън изтъкна, че атаката разкрива истинския характер на бунтовниците - "терористична група, готова да атакува безмилостно невинни мъже, жени и деца" и отбеляза, че нападението представлява реална и растяща заплаха не само за ЕС, но и за "остатъка от света". "Опасните и дестабилизиращи дейности на "Хизбула" - от атакуване на туристи в други държави до активната подкрепа на лидера Хасан Насрала в насилствената кампания на Башар Асад срещу сирийския народ, застрашават сигурността и безопасността на гражданите по света", подчерта той.

В същият дух беше реакцията на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. "Атентатът в Бургас беше атака на европейска територия срещу държава-членка на ЕС. Ние се надяваме европейците да направят налагащите се заключения", се казва в изявление на канцеларията на Нетаняху.

"Заключенията, оповестени днес от България, са ясни: "Хизбула" е пряко отговорна за това зверство. Има само една "Хизбула". Това е единна организация с единно командване", добави той, за да подчертае разликата между военните действия на шиитското движение и неговата роля в ливанската политика. "Това е ново потвърждение на нещо, което вече знаехме: че "Хизбула" и нейният покровител Иран са диригенти на терористична кампания в страните и континенти", подчерта премиерът Нетаняху.

От своя страна, Ливан изрази готовност да сътрудничи на България при разследването на атентата в Бургас. Това заяви ливанският премиер Наджиб Микати.

"Ливан вярва, че българските власти ще извършат сериозна оценка на резултатите от разследването и повтаря, че е готов да сътрудничи на България, за да се хвърли светлина върху обстоятелствата" при нападението, заяви Микати в комюнике.

Българските власти правят доста силно предположение, че атентатът в Бургас е дело на "Хизбула". Това заяви директорът на Европол Роб Уенрайт, цитиран от Асошиейтед прес и "Ал Джазира".

Той обяви, че разследването не е открило никакви преки връзки с Иран или която и да е групировка, свързана с терористичната мрежа "Ал Кайда". Веществените доказателства, разузнавателните източници и сходни случаи от миналото свидетелстват за участие на "Хизбула", каза британецът. "Българските власти правят доста силно предположение, че атентатът в Бургас е дело на "Хизбула". От това, което аз видях, много силните очевидни връзки с Ливан, от начина на осъществяване на атаката, мисля, че това е разумното предположение", заяви Уенрайт.

По думите му бомбата, заложена в автобуса с израелски туристи, е била взривена дистанционно. Заключението е на базата на анализа от "Европол" на платка от устройството, останала след взрива.

Макар първоначално да се смяташе, че извършителят е самоубиец, следствието стигна до извода, че той всъщност никога не е възнамерявал да се жертва. “Двете фалшиви шофьорски книжки, които бяха открити на мястото на атентата, се оказа, че са изработени в Ливан”, допълва Уайнрайт.

"Дори да не са го извършили от "Хизбула", очевидно атентатът е дело на организация с възможности да действа в чужбина, така че заплахата остава. Не искам да преувеличавам размера на тази заплаха, но смятам, че органите на реда трябва да си вземат поука от този инцидент и да се подготвят да възможността най-малкото от подобни нападения в Европа, завършва европолицаят."

Припомняме, че на 18 юли 2012 автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.

Варварското престъпление беше заклеймено от президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин, от външния министър на Европейския съюз Катрин Аштън. Всички големи световни организации, включително ООН, осъдиха убийството на невинни граждани.

Израелските официални власти обвиниха за атентата Иран и неговите помагачи от ливанската шиитска организация "Хизбула". Пентагонът също заяви, че трагедията носи почерка на "Хизбула". Техеран отрече да е замесен в атентата, а "Хизбула" не отговори публично на обвиненията на Израел.

През следващите месеци след атентата до края на януари 2013 г. българските официални власти така и не обявиха окончателните резултати от разследването, които да посочат конкретен извършител. През месец септември премиерът Бойко Борисов и израелският му колега Бенямин Нетаняху обсъдиха въпроса за атентата в Тел Авив. Тогава Борисов каза, че София не разполага с достатъчно информация за това кой е извършителят на атентата. Малко по-късно пред декември се състоя и срещата на Борисов в САЩ с президента Барак Обама. По данни на световните информационни агенции, основна тема на разговорите е бил именно напредъка на България в разследването на кървавата трагедия в "Сарафово". Премиерът отново заяви, че е необходима още работа, преди да бъдат назовани извършителите или поръчителите на престъпния акт.

На 17 януари 2013 г. българският народ научи отново от чуждите медии /Ройтерс, израелски телевизии и арабска преса/ за изненадващото посещение на външния министър Николай Младенов в Израел. По техни данни външният ни министър е информирал израелските власти за разследването на бомбения атентат. Нещо повече заговори се, че той е донесъл доклад за атентата, който хвърля вината за него върху "Хизбула". Българският доклад сочи още, че Европол разпознала успешно трима от четиримата заподозрени за атаката. Всички те влезли в страната две и половина седмици преди инцидента, като използвали фалшиви документи за самоличност, съобщи телевизия Канал 2.

От кабинета на Младенов отхвърлиха информацията за доклада, но потвърдиха, че той се е срещнал с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с президента Шимон Перес, за да обсъди разследването, но отказа да разкрие подробности. Росен Плевнелиев също заяви, че няма доклад за "Хизбула" и не е виждал такъв.

Визитата на Младенов в Израел съвпадна с посещението на вътрешния министър Цветан Цветанов в Дъблин, където се състоя среща на вътрешните министри на страните-членки от ЕС. По данни на европейски източници, той е информирал своите колеги за хода на разследването. По същото време се появи и информацията, че окончателните резултати от него ще бъдат обявени на 5 февруари на заседание на Консултативния комитет по национална сигурност към президента, както и стана.

Редактор: Десислава Ушатова

Израелска медия поиска ЕС да признае Хизбула за терористична организация

Новината за заключенията относно атентата на летище "Сарафово" веднага разбуни духовете и една от известните медии в Израел в лицето на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com