САЩ няма да криминализират отричането на арменския геноцид

5571
САЩ няма да криминализират отричането на арменския геноцид

Съединените щати няма да тръгнат по пътя на Франция и не възнамеряват да криминализират отричането на геноцида над арменците по време на Първата световна война, заяви държавният секретар Хилари Клинтън, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Една от най-силните ни страни е това, че не криминализираме изказванията на хората", заяви Клинтън. "Хората могат да говорят почти всичко, което искат, и в нашата страна те правят точно така. В други стани, в това число и наши близки приятели и съюзници като Франция, има други стандарти. Но ние никога, надявам се, няма да тръгнем по пътя на криминализацията на изказвания", подчерта държавният секретар.

Ердоган обвини Франция в клане на свободната мисъл

Турският премиер Реджеп Ердоган остро реагира срещу приетия във френския сенат законопроект, криминализиращ отричането на арменския ген...

Що се отнася до признаването на арменския геноцид, Клинтън подчерта, че дискусиите по тази тема трябва да се водят от историците, а не от политиците. "Да се опитваш да използваш силата на правителството, за да решаваш исторически въпроси според мен отваря врата, през която е много опасно да минеш", каза още Клинтън, цитирана от Асошиейтед прес.

Френският Сенат прие на 23 януари законопроект, криминализиращ отричането на всеки геноцид, признат от френските закони, включително арменския. Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000 и категорично отхвърля тезата за геноцид.

Проектозаконът предизвика дипломатическа криза между Анкара и Париж и доведе до замразяване от страна на Анкара на политическото и военно сътрудничество с Франция.

Въпросът за арменския геноцид предизвика напрежение и между Анкара и Вашингтон през 2010 г., когато опитът на комисия на американския Конгрес да прокара резолюция, признаваща масовото избиване на арменци за геноцид, накара Турция временно да отзове посланика си във Вашингтон. Администрацията на презиента Барак Обама се противопостави на резолюцията, а Камарата на представителите не я подложи на гласуване.

Вотът за арменския геноцид засегна честта на Турция

В Турция мнозинството, както и опозицията, се вдигнаха на крак срещу проектозакон, криминализиращ отричането на арменския геноцид, глас...

Още по време на предизборната си кампания Обама обеща да признае геноцида над арменците, но така и не го направи. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com