Сирийският представител напусна дебатите в Съвета по човешките права

3866
Сирийският представител напусна дебатите в Съвета по човешките права

Сирия напусна дебатите в Съвета за човешките права на ООН в Женева, чиито членове обсъждат последния критичен към Дамаск доклад на Международната независима разследваща комисия, предаде БГНЕС.

Вземайки думата пред държавите членки на Съвета, сирийският посланик в ООН Файзал Хабаз Хамуй първоначално изрази задоволство от доклада на разследващата комисия, признаващ "съществуването на въоръжени групи, които нарушават човешките права" в Сирия.

Той обаче подчерта, че докладът на експертите на ООН включва "преувеличения, които граничат с измислица". Хабаз Хамуй заяви след това, че Сирия "ще продължи сътрудничеството си с най-добра воля", "потвърждава ангажимента си да приложи плана на Кофи Анан", но "няма да позволи на въоръжените фракции" да извършват атаки.

"Сирия е отговорна за своя народ, за своята териториална цялост, за защитата на всичките си граждани", допълни той. Посланикът определи като "срамно" положението в Съвета за човешките права, като нарече "стерилни" резолюциите му за Сирия.

След това той обясни, че Сирия е готова "да прекрати всяка форма на сътрудничество със засегнатите инстанции, защото те остават безпомощни при предоставянето на конструктивни отговори. Сирия ще вземе в подходящия момент своето решение, което отговаря на националните й интереси", заяви Хамуй и допълни, че "колкото до днешното заседание...,ние няма да присъстваме на това явно политизирано заседание".

След това сирийският посланик стана и напусна залата, проследен от камерите.

Редактор: Сияна Любомирова

НАТО подкрепя Турция, но не обсъжда клаузата за колективна отбрана

Съветът на НАТО не е обсъждал задействането на член 5 от Вашингтонския договор, за принципите на колективна отбрана, във връзка със сва...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com