Скопие е съгласно да празнуваме заедно 3 дати

11161
Скопие е съгласно да празнуваме заедно 3 дати

Запитването, изпратено от българския държавен глава Росен Плевнелиев към неговия македонски колега за празнуването на съвместни празници, получи отговор от македонския президент Георге Иванов, разкриха от неговия кабинет, предаде агенция МИНА.

Иванов отговори на Плевнелиев, предлагайки му 3 дати, които Скопие би било съгласно да празнува с България - Денят на Европа; денят, в който България признава Македония, и денят, в който България и Македония са установили дипломатически отношения.

Гласове в Скопие: Щом празнуваме със Сърбия, нека и с България

Политиката на равно разграничаване от съседите е анахронизъм, но е по-малко вредна от политиката на ексклузивност, коментира днес радио...

Иванов е направил предложението си чрез писмо, което изпратил преди 20-тина дни. От кабинета на македонския президент са уточнили, че искането е било отговор на писмото на Плевнелиев по повод 8 септември, Деня на независимостта на Македония.

„Идеологизирането на историята и промянята на факти, както Вие се изразихте, са опасен инструмент, който се експлоатира от политиците за краткосрочни интереси и може да доведе до трайни щети. Затова най-добре е този въпрос да бъде е оставен на историците”, се казва в писмото на Иванов.

По думите му цялата енергия трябва да бъде насочена към развитие на настоящето и създаване на по-добро бъдеще за поколенията, които идват, тъй като това е задължение не само към гражданите, а и към региона. Иванов изтъкнал още, че е убеден, че чрез взаимно ангажиране ще се подобрят добросъседските отношения. Той допълнил, че се надява България да подкрепя Македония по пътя към ЕС и НАТО.

Вестник "Дневник" посочва, че вчера не са успели да получат отговор от кабинета на президента Плевнелиев за това дали е съгласен с предложението на македонския си колега за събитията и датите, които двете страни да честват заедно. Българският президент е написал в писмото си до Иванов, че бъдещето на двете страни в обединена Европа трябва да даде сила и увереност, че България и Македония могат да честват съвместно исторически дати и да зачитат личности от миналото.

Плевнелиев към Македония: Спрете кампанията срещу България

Президентът Росен Плевнелиев със съжаление констатира, в Република Македония се наблюдава тенденция на "националистическа реторика, ди...

„Така ще дадем принос за по-добро разбиране на историята, за подобряване на добросъседските връзки и за стимулиране на положително отношение на младите към съседни страни. Нека да работим заедно за стабилността и за просперитета на нашите две страни”, се казва в писмото на Плевнелиев.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com