Скопие почита един от най-големите "македонци" - Гоце Делчев

20396
Скопие почита един от най-големите "македонци" - Гоце Делчев

В Македония днес се отбелязват 141 години от рождението на Гоце Делчев. В църквата "Свети Спас", в чийто гроб е саркофагът с тленните останки на Гоце Делчев, бе отслужена панихида за революционера, а по обед правителствени, политически и неправителствени организации положиха цветя пред паметника му на площад "Македония" и в градския парк в Скопие.

"Днес се отбелязват 141 години от раждането на един от най-големите македонци в нашата история, човекът, който допринесе много за македонския народ, човек, чиито дела ще се помнят завинаги - Гоце Делчев", пише електронното издание "Прайм тайм". В текста се казва още: Гоце Делчев е роден на днешния ден, 1872 г. в село Кукуш, Егейска Македония, син на Никола и Султана. Завършил гимназия в Солун и Военна академия в София. Учителствал в Щип, а като член на Централния комитет на ТМРО работил за създаване на мрежа от бази, комитети, комитетски чети на организацията. Участвал в Солунския конгрес на ВМРО, до 1901 година е бил задграничен представител на ВМРО в София. Делчев е убит от турска войска на 4 май 1903 г. в село Баница.

В добри отношения сме с Македония, но още не е потвърдено

Засега няма конкретни заключения от срещите на работните групи между външните министерства на Македония и България относно добросъсед...

На гроба на един от най-големите македонски синове в църквата "Свети Спас" цветя положиха представители на Националното събрание и правителството - завършва материалът.

Делегация на Община Скопие положи цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас". Делегацията беше предвождана от кмета Коце Траяновски и председателя на Общинския съвет Ирена Мишева.

"Гражданите, които днес дойдоха пред паметника на човека, който за тях е истински герой, казват, че за Делчев трябва да знаят всички - от най-млади до най-стари. Апелират Гоце да бъде пример за това как трябва да се пази Република Македония. Пред паметника на Гоце Делчев цветя положиха депутатите Антонио Милошоски, Лиляна Поповска и други, правителствена делегация, в чийто състав бяха вицепремиерът по икономическите въпроси Владимир Пешевски и министърът на културата Елисавета Канческа - Милевска", пише електронното издание "Курир" .

"Годишнината бе отбелязана и в щипско Ново Село, където като учител е работил македонският великан, както и на други места, където са поставени паметници на революционера", пише електронното издание "Плюс инфо".

Желев: Трябва да подкрепим Македония в ЕС и НАТО

Ние всички трябва да подкрепяме стремежа на Македония за пълноправно членство в ЕС и НАТО. Това заяви президентът Желю Желев на публичн...

Делегации от Община Щип, университетът "Гоце Делчев", държавни институции и политически партии положиха цветя на паметника, а университетският професор Кирил Цацков в своя реч говори за значението на Делчев, който, заедно с Даме Груев, учителствал в училището в Ново село.

Гоце Делчев винаги е изтъквал, че неговата революционна дейност започна в Щип, особено след срещата с не по-малко значимата личност за македонската история Даме Груев. Той споява революционната енергия, но и педагогическата дейност", каза Цацков. В Щип беше открита изложба "Фотографии и документи за Гоце Делчев" в библиотеката, която носи неговото име, предаде телевизия "Сител".

141 години от рождението на македонския революционер Гоце Делчев по подходящ начин бяха отбелязани днес в кумановската гимназия "Гоце Делчев", пише "Радио мрежа Канал". "Горди сме, че носим неговото име" каза директорът Любиша Николич. Цвете пред бюст-паметника на македонския великан положи кметът на Община Куманово Зоран Дамяновски и представители на политическите партии.

В общинската библиотека "Гоце Делчев" в Гевгелия беше отбелязана годишнината от рождението на Гоце Делчев, а рецитал изнесоха учители от основното училище "Владо Катранджиев", предаде телевизия "А1Он".

Македония продължава: Българското участие в депортацията на евреите

Депортацията на македонските евреи и директната намеса на тогавашната българска власт е безспорна. Последните документи, които излязоха...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com