След труса в Хаити вероятно се задава нов цикъл на сеизмична активност

5502
След труса в Хаити вероятно се задава нов цикъл на сеизмична активност

Земетресението, разрушило голяма част от хаитянската столица Порт-о-Пренс през януари 2010 г., може да свидетелства за нов цикъл на сеизмична активност, свързана с бъдещи опустошителни трусове в Хаити, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Исторически архиви показват, че през последните 500 години е налице честа сеизмична активност в този район в Карибско море, по-специално на остров Испаньола, който се поделя между Хаити и Доминиканската република. Учени проучили множество описания за разрушения, предизвикани от различни земетресения от 1500 г. Целта била да се прецени интензивността им, географското им местоположение и силата им, за да се създаде модел.

В рамките на изследването учените описват поредица трусове през 18 век, опустошителни земетресения на разлома Енрикийо на остров Испаньола. Земетресение с магнитуд 6,6 е имало през 1701 г. в Хаити, близо до епицентъра на земетресението през януари 2010 г. Следва поредица силни трусове с магнитуд 7,4-7,5, започнали на 18 октомври 1751 г. близо разлома Енрикийо в Доминиканската република.

Друго земетресение с магнитуд 6,6 е станало на 21 ноември 1751 г. близо до Порт-о-Пренс, последвано на 3 юни 1770 г. от трус с магнитуд 7,5 западно от епицентъра на земетресението през 2010 г. То е регистрирано след 240-годишна пауза и сеизмичната активност в района на разлома Енрикийо изглежда отново е нараснала, заяви един от ръководителите на изследването Уилям Бакун от Американския геофизически институт. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com