Словакия: Парите са в столицата, забравете провинцията!

17588
Словакия: Парите са в столицата, забравете провинцията!
Братислава процъфтява, а в другите части на Словакия се ширят бедност и безперспективност

Братислава процъфтява, а в другите части на Словакия се ширят бедност и безперспективност. Икономическият бум в столицата привлече не само инвестиции, а и много хора от други райони. Резултатът е плачевен за провинцията.

След влизането на Словакия в ЕС регионът Братислава се разви неимоверно бързо. Успехът на столицата обаче бе за сметка на други райони в страната. Братислава привлича не само инвестиции, но и хора. На този фон източната част изостава все по-драматично. Междувременно безработицата в източния регион Виходне е три пъти по-висока, отколкото в Братислава. Младежката безработица достигна вече 34 процента.

Късметът на Братислава

Афганистан: Гадателят оправя ВСИЧКО

Гадателите в Афганистан не могат да се оплачат от липса на работа. Напротив: клиентелата им, главно жени, расте главоломно. Ясновидци...

И така - докато Братислава процъфтява, в периферните окръзи на страната се ширят бедност и безперспективност. По време на комунизма и в най-затънтените краища се създаваха работни места в унисон с лозунга "Във всеки дол фабрика". Веднага след промяната обаче поради нерентабилността си и плачевната инфраструктура тези предприятия бързо угаснаха. За кратко време най-вече младите хора напуснаха източните райони.

"Братислава има късмет, че се намира в сърцето на един проспериращ европейски регион", казва Владимир Балаз от Института за прогнози към Словашката академия на науките. Благодарение на добрите транспортни връзки със също толкова силните в стопанско отношение съседни градове Виена, Бърно в южна Чехия и Гьор в Западна Унгария, словашкият столичен регион черпи голям икономически потенциал.

Богатата столица на една бедна страна

Източна Словакия пък е заобиколена само от бедни райони на Полша, източната част Унгария и Украйна. Евентуално ограничаване на драстичните регионални различия между Братислава и останалата част на Словакия не се очертава. "За нас този проблем не е нов. Въпреки това нито една политическа партия не предлага някакво убедително разрешение", казва политологът Павел Хаулик още преди парламентарните избори на десети март. Така Братислава сигурно още дълго ще остане богатата столица на една бедна държава.

Анадолски жестокости

Патриархални традиции, изтезания на жени - в населената предимно от кюрди югоизточна част на Турция това не е нeобичайно. Често за же...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com