Светът разполага с шистов петрол за десетилетие

13611
Светът разполага с шистов петрол за десетилетие

Световните запаси от шистов петрол са предостатъчни, за да осигурят планетата с енергия за десетилетие напред, се казва в доклад на американското министерство на енергетиката. Това е първата оценка на резервите от шистов петрол, пише "Файненшъл Таймс", цитиран от БГНЕС.

Министерството на енергетиката е оценило, че технически извлекаемите залежи са 345 милиарда барела в 42 страни. То е увеличило своята оценка и за резервите от нетрадиционен петрол в САЩ от 32 милиарда на 58 милиарда барела.

Растежът на производството на нефт и газ благодарение на появилата се технология за хоризонтален добив и хидравлично разбиване изглежда удивителен. За пръв път тази технология е използвана в САЩ преди десет години. Но за момента тя се използва с икономическа цел само в САЩ и Канада.

С най-големи запаси от шистов петрол разполага Русия – 75 милиарда барела. След нея се нареждат САЩ, Китай – 32 милиарда, Аржентина – 27 милиарда и Либия – 26 милиарда барела.

Световното търсене на петрол е около 90 милиона барела дневно, което означава, че шистовите ресурси ще покрият 10,5 години от глобалното потребление на петрол. Именно шистите помогнаха да се запази цената на петрола под 120 долара за барел и позволи на западните страни да наложат санкции на Иран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com