Тадич: Подялбата на Косово е невъзможна

4057
Тадич: Подялбата на Косово е невъзможна

Моята задача е да убедя международните сили, че планът ми за Косово е реален, защото подялбата на Косово е невъзможна, предаде БГНЕС.

Това каза сръбският президент Борис Тадич пред катарската сателитна телевизия "Ал Джазира". "Всичко, което постигнат като споразумение косовските албанци и сърби, ще бъде приложено от властите в Белград, стига тези договорености да бъдат одобрени от великите сили", каза още Тадич. Според него планът му от четири точки за Косово е реален и е опит да се намери решение, защото "подялбата е невъзможна поради съпротивата на великите сили". "Планът вече е предложен почти във всички столици, където се създава световната политика. Отговорът не е положителен, но няма и отрицателна реакция. Дали в крайна сметка ще има положителен отговор времето ще покаже", подчерта още сръбският президент.

"Не може да живеем в условията на замразен конфликт, защото рано или късно той ще ескалира и отново ще има хора, които ще загиват по барикадите или бог знае къде другаде. В същото време не може да се живее в условията на ниско напрежение... Трябва да започнем с решаването на проблемите", подчерта още Тадич.

Припомняме, че в началото на тази година сръбският президент разкри своя план за разрешаване на проблема в Косово. Той предложи четири точки за излизане от кризата. Тадич смята, че е необходимо да има специално решение за статута на сръбските манастири и манастирската администрация в Косово. На второ място като условие той посочва даването на специални гаранции за сърбите, които живеят в анклавите. На трето място сръбският държавен глава посочва необходимостта от разрешаване на въпроса с имотите на сръбските граждани и на сръбската държава. Като четвърто условие за разрешаване на въпроса Борис Тадич предлага северната част на Косово да получи специален статут.

Косово обяви независимост през февруари 2008 година. До днес над 85 държави по света, включително и България признаха независимостта на бившата сръбска провинция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com