Турция и Саудитска Арабия разделиха Курбан Байрама на Балканите

23676
Турция и Саудитска Арабия разделиха Курбан Байрама на Балканите

Зад различното празнуване на Курбан Байрам в балканските страни се крие актуалното състезание между Турция и Саудитска Арабия кой да бъде политически център на исляма, пише днес македонският вестник ”Дневник”.

В това състезание мюсюлманите от Македония, Албания и България са решили да подкрепят Турция и да празнуват днес, а в Босна и Херецеговина, Косово, Черна гора, Сърбия, Хърватия и Словения – Саудитска Арабия, която ще празнува утре.

В Турция има 70 атомни бомби

70 атомни бомби има на територията на съседна Турция, съобщава сайтът "Хабертюрк", предаде БГНЕС. Става дума за атомни бомби В61, коит...

В определянето на празника решаващо било влиянието на стратегическите партньорства, но и конкретната финансова помощ, които получават мюсюлманите в тези страни от двата ислямски центрове.

Според Джеват Галияшевич от Босна и Херцеговина въпросът за това как се определя празника е само астрономичен и математически. Празнуването на датата се изчислява по новолунието, което не винаги можело да се изчисли точно. Същността обаче е в това по какъв начин Балканските страни се отнасят към Турция и Саудитска Арабия.

Според Джевдет Галияшевич, босненски експерт, Саудитска Арабия има очевидно по-голямо влияние в региона в сравнение с Турция.

"В Босна и Херцеговина например Турция не е дори сред първите 10 инвеститора, за разлика от Саудитска Арабия, която строи джамии и други значими обекти. Арабите освен, че наливат пари в проекти, финансират и уахабизма в Босна", заявява Галияшевич.

В Косово, където първи решили да подкрепят Турция, както и в Албания и Македония, основен мотив били и близките отношения със САЩ.

В България, където мюсюлманите традиционно имат подкрепата на турската държава, голямото празнично пътуване на българските изселници в Турция към родината задръсти граничните пунктове. Хиляди мюсюлмани пристигнаха в България, за да празнуват започващия днес Курбан Байрам.

Мистерия в Турция – ангел от фреска прилича на президента Гюл!

Турските власти започнаха разследване във връзка с твърденията на турски гражданин, според когото ликът на ангел на една от фреските в ...

Дните на Курбан Байрама за мюсюлманите са свещени и благословени. Те вярват, че произнесените в тези дни молитви непременно биват чути от Всевишния, а желанията им се сбъдват.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com