Турция иска зона за сигурност в Сирия

3823
Турция иска зона за сигурност в Сирия

Турция настоява за създаването на зона за сигурност в Сирия, където да могат намерят подслон бежанци от райони, в които протичат бойни действия, предаде БГНЕС.

Анкара ще повдигне въпроса на срещата на Съвета за сигурност на ООН, заяви турският министър на външните работи Ахмед Давутоглу. Според президента на Сирия Башар Асад идеята е практически неизпълнима. Той даде пример с Йордания, която не успява да осигури минимални условия за живот за асирийските бежанци на нейна територия.

Аман дори обяви, че възнамерява да върне обратно сирийските бежанци заради сблъсъците им с полицията. В лагера "Заатари" в Северна Йордания бежанците замеряли с камъни силите на реда, в резултат на което са били ранени най-малко 20 полицаи.

Колкото до Турция, към настоящия момент на територията на страната има около 80 хил. сирийски бежанци.

В същото време Иран пък излезе с инициатива за създаването на група за разрешаване на кризата в Сирия, съставена от страни от Движението за неприсъединяване (бивша Организация на необвързаните страни).

Приходите от туризъм на Сирия са намалели със 75,4%

Приходите от туризъм в Сирия са намалели със 75,4% спрямо периода преди бунта срещу режима на Башар ал-Асад, съобщи канцеларията на п...

"В този момент, когато редица международни организации са въвлечени в сирийския въпрос, Движението за неприсъединяване не може да стои настрана", заяви иранският външен министър Али Акбар Салехи на пресконференция в Техеран. Групата ще има водеща "тройка", състояща се от Иран, Египет и Венецуела плюс Ливан и Ирак. "Тройката" ще си сътрудничи с другите международни организации, отбеляза Салехи. Идеята за създаване на групата се лансира на фона на срещата на Движението за неприсъединяване, провеждаща се понастоящем в Техеран. За срещата в иранската столица пристигна и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

Организацията на необвързаните страни е учредена в Белград през 1961 г. Първоначално в нея влизат 25 държави, като към днешна дата броят им е около 120. Основните принципи на Движението за неприсъединяване е неучастие във военни блокове, в частност в НАТО. В страните-членки на организацията живее около 55% от населението на планетата.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com