Турция не била пропуснала 400 тона оръжие за сирийските бунтовници

9754
Турция не била пропуснала 400 тона оръжие за сирийските бунтовници

Турция отрича информациите, че през нейна територия са преминали 400 т. оръжие за сирийската опозиция, след като в света се развихри дебат използвал ли е режимът в Дамаск химическо оръжие срещу своите противници. Пред в. "Тудейс Заман" високопоставен дипломат от Анкара опроверга съобщението на Ройтерс, предаде БГНЕС.

Според агенцията човек от сирийската опозиция съобщил, че оръжие, закупено с пари от страна от Персийския залив, е влязло в Сирия през турската провинция Хатай. Това била една от най-големите единични пратки оръжие за бунтовниците, които се опитват да свалят от власт президента Башар Асад от над две години. "20 ТИР-а влязоха от Турция и оръжието от тях беше разпределено между няколко бригади, действащи в северните райони на Сирия", каза пред Ройтерс Мохамад Салам от сирийската опозиция, който бил свидетел на преминаването на конвоя през турската граница откъм провинция Хатай.

Високопоставен офицер от подкрепяния от запада Върховен военен съвет , обединяващ бунтовническите организации в Сирия, също потвърди пред агенцията доставката. Той допълнил, че рязко се е увеличил броят на доставките по въздух на оръжие, което през Турция отива в сирийската опозиция. Това станало, след като се появи информацията, че срещу сунитски предградия и райони на Дамаск миналата седмица вероятно е използвано химическо оръжие. Тогава, според противниците на Асад, са загинали между 500 и 1000 цивилни. В опит да отхвърлят обвиненията сирийските власти съобщиха, че техните войски са открили химическо оръжие в тунели в покрайнините на Дамаск, използвани от бунтовниците.

Западните страни, основно Великобритания и Франция твърдят, че са налице доказателствата за "химическа касапница" - по думите на Лоран Фабиюс. Кораби на американският боен флот в Средиземно море се предислоцират, за да дадат на президента Барак Обама опции за евентуално нанасяне на удари по цели в Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com