Турците вече не искат в Европа

12279
Турците вече не искат в Европа

Турците вече не копнеят да са част от обединена Европа. Според 85 на сто от тях животът там и без това не е особено привлекателен. Безвизовият режим за турски граждани може обаче да функционира добре, смята Анкара.

Турция започва да се отнася по-прагматично към Европейския съюз и слага край на амбициите си за членство в Общността, пише австрийското издание на проправителствения турски вестник "Заман". Анкара смята, че предстоящото въвеждане на облекчения безвизов режим за турските граждани в рамките на ЕС е напълно достатъчно - защото турците и без това не искат да живеят в европейските страни. Според турския министър по европейските въпроси Егемен Багис отношението на турските граждани към перспективата за престой в Европа са се променили - те предпочитат да посещават закратко европейските столици и да харчат пари в хотели и магазини.

И без Европа може

Расизмът в германските университети

Расизъм има и в германските университети, но никой не говори за това. Така младата блогърка Кюбра Гюмюшай описва на страниците на "Ди ...

На въпроса дали биха искали да живеят в Европа, в миналото 80 на сто биха отговорили с да. Днес 85 на сто казват не", аргументира се министър Багис. Според него турските граждани междувременно съзират по-добри шансове в родината си. И най-вече на трудовия пазар.

Тази промяна в настроенията се потвърждава и от статистиките. През 2010 година в Германия са се преселили 27 000 турци. Същевременно 35 000 германски граждани с турски произход са заминали за Турция. Според Егемен Багис голяма част от живеещите в Германия 5,5 милиона турци възнамеряват да се приберат в родината си, където ще имат по-добри условия за живот.

Вестник "Заман" прави сравнение между условията за живот в ЕС и Турция и констатира, че докато еврозоната влиза от криза в криза, турският брутен вътрешен продукт расте. Стандартът на живот в региони като Анкара и Истанбул е изравнен или дори по-висок от този в Гърция, части от Испания и Великобритания и страните от Югоизточна Европа. Съвсем друга е ситуацията в селските региони на Турция - в тях 10 процента от населението живее с по-малко от пет долара на ден.

Свобода срещу сигурност

Съживената мечта на кюрдите

Турция може би е на път да преосмисли позицията си по кюрдския проблем. Симптоматичен е един изненадващ съюз между Анкара и кюрдите в ...

В замяна на премахването на визовия режим за турски граждани в рамките на ЕС Анкара трябва да подпише споразумение за реадмисия - за да бъде овладян мигрантския поток от Азия към Европа. Турция, която бежанците използват като транзитна страна, планира създаването на цивилна гранична охрана от 50 000 души, изграждането на "хуманни" приемни лагери и нови гранични заграждения, заявява министър Багис.

Засега турските власти задържат годишно по около 70 000 души, които през Турция се отправят към Гърция и България. В момента в Турция пребивават и 30 000 сирийски бежанци, разпределени в осем бежански лагери в югоизточната част на страната. В лагерите са разположени и военни и жандармерийски части, които предотвратяват контрабандата на оръжие.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com