Туристическа Русия пред борба

7844
Туристическа Русия пред борба

Занемарени хотели, навъсен персонал, лоша инфраструктура - Русия не е особено привлекателна като туристическа дестинация. Но тъй като много й се иска да се отърве от този лош имидж, тя е решила да инвестира милиарди.

"Храната беше чудесна, но всичко останало беше много зле", пише преди около 150 години Луис Карол след двумесечната си обиколка в Русия. От тогава до днес особени промени не са настъпили, ако съдим по написаното в един актуален блог, в който авторът обобщава: "Стаята в някой провинциален хотел се смята за полу-луксозна, щом разполага с електрически самовар, но не и с контакт".

В университета по туризъм в Пушкино, недалеч от Москва, в момента се обучава новото поколение хотелиери, ресторантьори и обслужващ персонал. На тях се разчита да променят нещата - благодарение на познанията им по чужди езици, услужливостта, опита в сферата на маркетинга и туризма. Проблемът е, че в доминирания от държавата туристически бранш отдавна няма никаква конкуренция.

Как Турция печели от Иран

За да заобиколи международните санкции, Иран купува огромни количества турско злато. Твърди се, че по този начин Техеран финансира сво...

Милиони и милиарди

20 години след промените туризмът в Русия все още се намира в процес на преустройство. Посрещнатите през 2011 година чуждестранни туристи са били 2,3 милиона, което е с 10 процента повече в сравнение с предишната година, но е пак е твърде малко, според правителството. С изготвената държавна насърчителна програма и предвидените милиардни инвестиции Москва иска да увеличи броя на местните и чуждестранните туристи до 45 милиона през 2018 година.

Владимир Путин обича да хвали "уникалното богатство на природата в Русия", но и признава, че в международен план страната му не е конкурентоспособна като туристическа дестинация. Тя заема незавидното 59-то място, от потенциала й се използват едва 30 процента, казва Путин.

Дилемата е позната отдавна: остаряла и твърде оскъдна мрежа от евтини хотели средна класа, недобро обслужване, пътища в лошо състояние, сложни визови правила за чужденците. От простиращото се на 200 км дължина крайбрежие само една трета подхожда за курорт. Заради това и самите руснаци предпочитат да летуват в чужбина - в Турция или Тайланд, вместо да откриват прелестите на собствената си страна.

Основанията за амбициите на Русия да развива своя туристически бранш са много. Богатата на нефт и газ държава би искала да си осигури и допълнителни източници на печалби и вече се е погрижила да си осигури домакинството на цяла поредица големи събития, които ще се състоят през следващите години: Олимпийските игри в Сочи през зимата на 2014-та, първото в Русия състезание от Формула 1 /пак в Сочи/, но най-вече - Световното футболно първенство през 2018-та. Русия ще иска да се представи по най-добрия начин, следователно трябва да положи и съответните усилия.

Зловещи енергийни сценарии

Дори поставените глобални цели за пестене на енергия да се спазят, сривовете в енергоснабдяването пак не са неизбежни. От Международна...

Сегашните туристически атракции в Русия не са много - Санкт Петербург, Москва, старинните градове Суздал и Ярославл. Популярно е и езерото Байкал, до което от Москва се лети 6 часа със самолет. На най-големия остров в езерото - Олхон, имат ток едва от няколко години насам. Пътищата се модернизират, строят се и нови модерни хотели. Всичко това обаче има нужда от време. "До средата на 90-те години не сме имали традиции в истинската туристическа индустрия", казва професор Александър Федулин, ректор на държавния университет по туризъм. Той припомня, че години наред туризмът е бил под контрола на КГБ - оттам са определяли маршрутите на туристическите групи.

Плановете са повече от амбициозни

Сега вече туристите могат да се движат самостоятелно, но пък се оказват напълно безпомощни пред надписите на кирилица в метрото. Указанията на английски стават все повече, но все още има нужда от много подобрения - и в инфраструктурата, и при персонала. "Често пътувам из страната и понякога имам чувството, че аз дължа нещо на обслужващия персонал, а не обратното", споделя проф. Федулин.

Русия се прицелва всъщност най-вече в китайските и японските туристи. Във Владивосток например, разположен на тихоокеанското крайбрежие, в момента активно се строят булеварди, алеи, мостове, летищни терминали и хотелски комплекси. Още по-амбициозни са плановете за развитието на Северен Кавказ. Там се предвижда през следващите години да бъдат вложени към 30 милиарда евро за изграждането на огромен ски-комплекс. Първите договори с чуждестранни инвеститори вече са сключени, предстои да бъдат открити 300 000 работни места.

Източник: Дойче веле

Оглупяваме ли?

Кога хората достигат зенита на своята интелигентност? Това е станало още преди хилядолетия и оттогава насам човешкият ум само залязва....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com