Туркменистан: Обичай мен, обичай и коня ми!

23754
Туркменистан: Обичай мен, обичай и коня ми!
Ако не ръкопляскате на конните състезания, ви чака уволнение! Така е в Туркменистан

"Довлети, Довлети, ти не си обикновен кон, ти си приказно същество" - така се пее в песничката, посветена на коня на туркменския президент. Този кон наистина не е обикновен - той е любимецът на Гурбангули Бердимухамедов.

Ако не ръкопляскате на конните състезания, ви чака уволнение! Така е в Туркменистан, където е факт не друго, а култ към коня на президента. Щом това създание е любимецът на държавния глава, в реда на нещата е да го обичат и всички граждани на републиката. В основния вестник на страната - "Неутрален Туркменистан" - постоянно излизат куплети във възхвала на Довлети и останалите президентски жребци.

Наша гордост и слава!

Човешко ли е правото на смърт?

За или против евтаназията? Дискусията не е от вчера. В Германия тя се възроди в последните седмици с нова сила след асистираното само...

Бердимухамедов бе преизбран на президентския пост през февруари - с 97 процента от гласовете на сънародниците си. Навремето - при встъпването си в длъжност през 2006, той обяви намеренията си да сложи край на президентския култ в страната - не искал да вижда повече свои златни статуи. След което обаче благодарният народ набързо прехвърли чувствата си към любимите животни на държавния глава.

Страстта на Бердимухамедов към расовите коне е известна отдавна. Той е председател на коневъдите в Туркменистан и е автор на книга, посветена на пустинния кон "Ахалтехинец". Книгата е със заглавието "Ахалтехинските коне - наша гордост и слава".

Ти яздиш бял кон, Аркадаг!

Междувременно конните състезания са на път да се превърнат във всенароден спорт. От началото на април насам всички студенти, ученици и държавни служители са задължени да посещават хиподрума - и да аплодират. Така поне пише опозиционният електронен вестник "Хрониките на Туркменистан". Който не покаже достатъчно въодушевление от конете, е заплашен от уволнение.

Франция: Бурката ли е проблемът?

Преди година във Франция влезе в сила дълго оспорваната забрана на бурката. Как изглежда животът на френските мюсюлманки сега? И дали ...

На 29 април цялата страна отбеляза Деня на състезателните коне. Един студентски театър в туркменската столица Ашхабад посвети на празника специално представление, наречено "Ти яздиш бял кон, ти яздиш сив кон, Аркадаг!" А "Аркадаг" означава покровител и е официалната титла на Гурбангули Бердимухамедов.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com