Турското правителство се извини на пострадалите при сблъсъците

6368
Турското правителство се извини на пострадалите при сблъсъците

Турското правителство уважава "различните начини на живот" на всички граждани на страната и смята за "легитимни" първите екологични протести, прераснали в политически демонстрации, заяви турският вицепремиер Бюлент Арънч, предаде БГНЕС.

"Различията са най-голямото богатство на Турция, нашето правителство уважава и е чувствително към различните начини на живот", увери Арънч пред журналисти след разговор с президента на страната Абдула Гюл.

"Не всички са длъжни да ни ценят, ние сме отворени към мненията на тези, които не ни подкрепят", посочи той. Говорителят на турското правителство определи като "справедливи и легитимни" първите протести в Истанбул миналата седмица срещу урбанистичен проект на ислямо-консервативното турско правителство.

Арънч се извини на пострадалите хора в изминалите дни на сблъсъци между полицията и демонстрантите. "Извинявам се на тези, които бяха подложени на насилие заради чувствителността им по отношение на околната среда", заяви той и обвини използвания от полицията сълзотворен газ за разгарянето на сблъсъците, които избухнаха на демонстрация за спасяването на обществен парк.

"Първите протести, основани на безпокойството на еколозите, са справедливи и легитимни", заяви Арънч.

От пет дни Турция е разтърсвана от вълна от безпрецедентни политически протести от идването на власт на ислямо-консервативното правителство през 2002 г. Протестиращите осъждат авторитарните уклони на премиера Реджеп Тайип Ердоган и го обвиняват, че иска на ислямизира турското общество.

Антиправителствените протести в Турция продължават, втори загинал

Турската полиция и протестиращи срещу правителството отново влязоха в сблъсъци в Истанбул в нощта на понеделник срещу вторник. В града...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com