В Македония: Историята ни не може да се поделя с България

9737
В Македония: Историята ни не може да се поделя с България

Поправката в доклада на ЕП за Македония на българския евродепутат Евгени Кирилов двете страни да почитат заедно исторически личности е проиграване на стари козове с цел удовлетворяване на национални и националистически интереси, този път за сметка на Република Македония. Това е заявил депутатът от управляващата ВМРО-ДПМНЕ Александър Спасеновски, цитиран днес от електронното издание на македонския вестник “Дневник”.

Според политици и историци в Скопие, става дума за „великобългарски претенции към Македония и неприемлива намеса в македонската история”.

Вестникът цитира и изявлението на Кирилов пред Агенция „Фокус”, в което българският евродепутат заявява: „Има проекти, чисто националистически, като „Скопие 2014” и филмът „Трето полувреме”, в които има спекулации, и чрез които се създават антибългарски настроения и не са исторически верни”.

Македония: Генетично сме най-близо до българите и сърбите

Македонците имат почти еднакво ДНК с българите и сърбите. Това сочат резултати от шестгодишното проучване на Института за съдебна медиц...

Депутатът Спасеновски изразил надежда, че поправката на Кирилов няма да мине в окончателната версия на резолюцията на ЕП.

„Мисля, че проиграва стари козове. Очевидно, че ЕП е терен за някои български политици за осъществяване на злободневни национални и националистически интереси”, заявил Спасеновски.

Историкът Ванчо Георгиев изтъква, че е неприемливо Европейският парламент да решава за това какво и с кого Македония ще чества.

Директорът на Управлението за защита на културното наследство Паско Кузман от своя страна е заявил, че ставало дума за „стари и изтъркани истории, които са преодолени в модерната история”.

„Може да сформираме комисия, но и сто да сформираме, поведението на нашите съседи ще бъде едно и също. Вярно е, че имаме допирни точки в историята, но това не трябва да ни разделя, а да ни обединява. Не е проблем да има съвместно честване на личности. Григор Пърличев, да речем, би могъл да се чества в три държави. Но е грозно да се каже, че това е само мое, а онова само негово”, заявил Кузман.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com