В Скопие: България ни обърна гръб заради "Трето полувреме"

20816
В Скопие: България ни обърна гръб заради "Трето полувреме"

Официалната причина, поради която България обърна гръб на Македония на срещата в Брюксел и се присъедини към Гърция в неразумното поведение и блокадите, я чуваме в последните дни все по-често и от президента Росен Плевнелиев, и от премиера Бойко Борисов Борисов - "антибългарската кампания и фалшифицирането на историческите факти". Това коментира днес македонското електронно издание МКД.

„От източници в Брюксел разбираме, че там се говори, че България сменила отбора поради една основна причина - македонския филм „Трето полувреме“ на Дарко Митревски, филм за първия футболен клуб в страната и за тъжната съдба на една еврейка, в която българите, въз основа на историческите факти, фотографии, снимки и свидетелства, са показани като окупатори на Македония”, коментира изданието.

Попоски: София има активна политика

Македонският министър на външните работи Никола Попоски оцени като изключително активна позицията на официална София, която е готова ...

„Тази информация изглежда логична в контекста на бурните реакции на обида, които в България предизвика нашият кандидат за Оскар, и особено след отличните отзиви, които филмът получава в САЩ и от публиката, и от критиката. В подкрепа на тази информация е и самата официална причина България да гласува "не" за Македония - „водене на антибългарска кампания“ и „фалшифициране на историческите факти“ - фрази, които България доста често ползва в контекста на „Трето полувреме“ и преди неговата премиера, и след нея, и в София, и в Брюксел - навсякъде. Невероятно, но факт: България, досегашен приятел на Македония и страна-членка на ЕС, основава своята позиция, влияние и право на глас относно съществените решения на ЕС на едно художествено филмово произведение. Филмово произведение! В такъв случай какво трябва да направи Италия за „Вълшебното самарче“? (комунистически сериал от СФРЮ – бел. ред.)”, пише МКД.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com