Вацлав Клаус е против банков съюз в ЕС

4850
Вацлав Клаус е против банков съюз в ЕС

Чешкият президент Вацлав Клаус остро разкритикува идеята за банков съюз в рамките на ЕС, определяйки я като безсмислена. Според него целта й е да ограничи правомощията на централните банки, предаде БГНЕС.

На икономически семинар, организиран в Прага, Клаус, цитиран от чешката агенция ЧТК, каза, че "банковият съюз е безсмислица. Неговата единствена цел е да постигне промяна в статуквото във всички области". "Аз съм абсолютно сигурен, че целта на банковия съюз е да ограничи правомощията на централните банки", каза от своя страна и зам. управителят на Чешката централна банка Владимир Томшик. Според него банковият надзор и банковият съюз рискуват да навредят на финансовата стабилност на чешките банки.

Около 95% от чешкия банков сектор се контролират от чужди банки, сред които и Societe Generale (Komercni Banka), Erste Group (Ceska Sporitelna) и KBC (CSOB). Наскоро чешкият премиер Петр Нечас заплаши да блокира с правото си на вето плановете за нова система за надзор на банковия сектор на ЕС. Според него предложението ще донесе рискове за чешките банки.

Чехия е член на ЕС от 2004 г. Страната обаче се въздържа да определя дата за влизане в еврозоната. Нечас увери неколкократно, че преди изтичането на мандата на неговото правителство такава дата няма да бъде определена. Според него Прага може да приеме еврото след не по-малко от 8 или 10 години.

Дания заплаши да наложи вето на бюджета на ЕС

Дания е готова да наложи вето на проектобюджета за 2014 - 2020 г. на ЕС, ако не получи отстъпка за вноската си, съобщи датската преми...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com