Вкусна кубинска революция

9324
Вкусна кубинска революция

Куба се отваря - братята Кастро са решили да затворят държавните ресторанти и да скъсат с лошото обслужване и храна. На острова вече никнат частни заведения, в които се предлагат креолски специалитети - с голям успех.

Скариди с чили, бананово пюре, пиле с креолски сос, риба на скара с пикантни картофки. Поднесено с усмивка от карибска хубавица - какво повече може да иска човек? Само че в ресторантите из Куба реалността засега изглежда по-различно.

Ястията се приготвят по-скоро формално, персоналът ги доставя с такова изражение на лицето, че да ти се отще. Дори фасадите на някои панелни блокове изглеждат по-апетитно от блюдата в много от държавните ресторанти.

Храна на боклука

Една трета от произведените храни по света отива на боклука. В Германия например всяка втора маруля и всеки пети хляб се озовават на ...

Преди няколко месеца насам кубинската администрация започна да раздава лицензи за отварянето на частни ресторанти. Тези малки семейни фирми се нарачат "паладар". Доскоро разрешенията бяха подчинени на максимално рестриктивен режим, за разнообразие не би могло да става и дума.

В момента обаче всичко се променя към по-добро. Валерис Перес е открила своя ресторант само преди няколко седмици, благодарение на подкрепата на своя италиански съпруг. Ресторант "Италия" се намира в стария град на Хавана - отлично местоположение, само на крачка от прочутата катедрала. В района винаги е пълно с туристи, обсебени от ретро-чара на кубинската столица.

Плодотворната кубинско-италианска дружба

Ресторант "Италия" е малък. Но пък е много уютен, издържан е целият в червено и е неворятно стилен за социалистическите условия. Валерис предлага на посетителите и кубинска, и италианска кухня с много добър вкус, персоналът е повече от мотивиран. Състои се от роднини на собственичката, т.е. - истинско семейно предприятие. Всички от рода, които имат здрави крака и ръце, участват. И знаят, че имат сигурно работно място.

Именно тази е и идеята с дадената нова свобода на заведенията за хранене. В началото на 2011 хиляди хора бяха освободени от държавна служба, в името на санирането на държавния бюджет. От населението сеге се очаква да развива собствена инициатива, вместо да разчита на държавата.

Истанбул е новият Париж

Все повече богаташи от цял свят гледат към Истанбул. Вместо в Париж те предпочитат да закупят луксозен имот в метрополията на Босфора. ...

А тя пък получава немалко приходи. "Данъците са високи", казва Валерис. Особено докато бизнесът потръгне. Мини-капиталистите нямат време да се замислят за глупости. Високите данъци документират солидарността на предприемача спрямо социалистическото общество, гласи официалната позиция.

Без черния пазар не става нищо

Най-голямото предизвикателство обаче е снабдяването. "Не е толкова просто да разполагаш постоянно с необходимите съставки", казва Валерис. Куба по принцип внася голяма част от хранителните продукти, но тъй като това не винаги функционира безпроблемно, редовно се стига до дефицити при определени стоки. В този случай помагат само връзките. И конвертируемото песо. А за да стигнеш до него, ти трябват предпазливост, въображение и импровизаторски талант.

И в пристанищния град Баракоа частната икономика навлиза все по-интензивно. "Ел буен сабор" - ресторантът на Франклин Алцидес, е открит преди няколко месеца. Освен вкусните блюда заведението предлага и прекрасна гледка към банановите плантации, Карибско море и крайморските вили. Градът е предпичатано място за посещение от индивидуалните туристи. Според мнозина местността е една от най-красивите в Куба. Съвсем наблизо е националният парк "Александър фон Хумболт". А над всичко се извисява прелестният хълм Ел Юник.

Преди настъпването на новата лицензионна вълна туристите в Баракоа буквално изпитват затруднения с препитанието. Нерядко им се случва да се докарат дотам да чукат по вратите на къщите и да питат дали не могат да получат някаква храна. Този начин на прехрана сближава хората и така може да се научи много за страната и за хората, но пък носи рискове за местните: ако бъдат хванати да предлагат храна без лиценз, ги чакат драстични глоби.

Китай: Как се прелъстява милионер

Скъпи дрехи, къща-дворец, много пари и никакви грижи: какво още й трябва на модерната Пепеляшка, освен Принца-милионер? Този стар женск...

Новият блясък на булевард "Малекон"

Семейните заведения процъфтяват и на 1000 километра западно от Баракоа. Като например кръчмата "Виста ал мар" в Хавана. Точно до входа на кухнята е поставена голяма статуя на Света Варвара. Заведението е собственост на кубинката Тео Родригес, съществува още от 1990-та година. "Това бе първият паладар в Хавана", казва не без гордост стопанката.

Кръчмата има великолепна гледка - точно на крайбрежния булевард "Малекон". В много от домовете по булеварда се ремонтира и модернизира трескаво - идеята е легендарната крайбрежна улица да придобие нов блясък. До момента са обновени една четвърт от сградите, работата по останалите не спира. Един новопостроен хотел вече е факт, втори върви по петите му. На местата, където една до друга се намират по 3-4 реставрирани къщи, никнат нови кафенета, барове и магазини.

Тео се надява на значителен ръст на клиентелата. Затова е поискала и нов лиценз: за разширяване на терасата. Тъй като и увеличението на площта на заведенията става по-лесно при новия регламент. Засега Тео още използва терасата само за простиране, но не след дълго смята да посреща там гости.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com