Вместо цигара - снус

52343
Вместо цигара - снус

Той засега се продава легално само в Швеция, но е на път да превземе Европа - бездимното тютюнево изделие снус, сходно на енфието. Цяла армия от лобисти се е заела да се бори за легализирането му в ЕС.

Снус е толкова шведски, колкото са Икеа или Волво. В това се опитват да ни убедят хората, които печелят доста добре от въпросния снус - влажно прахообразно вещество, производно на енфието.

Не е вреден като цигарите

Транссексуален в Персийския залив - между парите и ужаса

Миа не крие с какво си изкарва прехраната. На уебсайта й открито се посочват услугите, които предлага като транссексуална проститутка. ...

Тони Зегбе продава ежедневно по 60 опаковки снус - по 4 евро парчето. Сириецът, който държи будка за тютюневи изделия в Стокхолм, живее от 20 години в Швеция и междувременно е придобил някои от вредните навици на местните хора: "Дъвча снус от сутрин до вечер. Вземам малко от кутията, оформям го с пръсти на топче, което след това поставям в устата си. Действието му продължава около половин час. С една кутия изкарвам цял ден."

Швеция е една от първите европейски страни, забранили тютюнопушенето в барове и ресторанти. Оттогава Тони продава значително по-малко цигари, затова пък все повече снус.

Бездимните тютюневи продукти са радват на огромен успех не само в Швеция - те са търсени и в съседните скандинавски страни, а и в САЩ, твърди Ларс-Ерик Рутквист, експерт по раковите заболявания. "И снус може да предизвика нежелани ефекти, но определено е по-малко вреден за здравето от цигарите", уверява Рутквист.

Дали ще го разрешат в Европа?

Испанците гладуват

Сиромашията е подгонила испанците: всеки четвърти е застрашен от бедност. 8 милиона души са зависими от социалните служби, а мнозина ...

Снус е средство за отказ от цигарите - с този аргумент водещият производител в света "Суидиш мач" се опитва да издейства разрешение за продажбата на веществото в цяла Европа. Но не с непозволени средства, като например чрез подкупи, а съвсем легално - чрез лобистка дейност.

Говорителят на концерна Патрик Хилдингсон потвърждава, че "Суидиш мач" е отказал да даде рушвет от 60 милиона евро, за да се улесни приемането на проектозакон за тютюневите изделия - афера, заради която малтийският еврокомисар за здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали подаде оставка миналата седмица. Вместо да даде поискания подкуп, шведската компания изпрати случая на Европейската комисия и Службата за борба срещу измамите ОЛАФ. По-късно бе установено, че комисарят Дали е знаел за въпросната оферта, но не е предприел нищо. Самият той отрече обвиненията и заяви, че е жертва на заговор.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com