Внесоха предложение за президентска система в турския парламент

3551
Внесоха предложение за президентска система в турския парламент

Управляващата партия в Турция внесе в парламента спорен проект за реформиране на институциите, който трябва да промени настоящата парламентарна система в истински президентски режим, съобщи вицепремиерът на страната Бекир Боздаг.

Предложението предвижда предоставянето на разширени правомощия на президента съгласно желанието на премиера и лидер на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган, предаде БГНЕС. Той вече не крие желанието си да участва на президентските избори през 2014 г.

"Внесохме мярка..., която включва предложение на ПСР за създаването на президентска система", заяви пред журналисти Боздаг, без да дава повече подробности. "Смятаме за подходящо Турция да премине към президентска система, която създава стабилност, вместо да се изразходва енергията на страната в дебати", заяви вицепремиерът.

Четирите политически партии, представени в турския парламент, сформираха преди няколко месеца специална комисия, натоварена да създаде нов по-демократичен основен закон, който трябва да замени изработената от военните конституция след държавния преврат през 1980 г. В тази връзка Ердоган многократно призова за създаване на президентска система. Въз основа на съществуващите в момента правила в партията му той няма право да се кандидатира за нов премиерски мандат в случай на победа на следващите парламентарни избори през 2015 г.

Самият Ердоган вече не крие желанието си да се кандидатира за нов мандат през 2014 г. в края на мандата на Абдула Гюл като държавен глава. За първи път той ще бъде избран с пряко гласуване от народа, а не от парламента. Миналата седмица Ердоган призна, че е песимист относно шансовете си да получи достатъчна политическа подкрепа, за да прокара промяната на Конституцията, но увери, че ще продължи усилията си.

Неговите опоненти отказват категорично да отстъпят пред исканията му, считайки, че президентска система ще предостави прекалено много правомощия на Ердоган.

Редактор: Десислава Симова

Не АЕЦ, а ТЕЦ ще строи Турция до границата ни

Турция има намерение да строи не АЕЦ, а ТЕЦ в пограничния град Инеада, на 12 км от Резово, съобщи областният управител на Бургас Кон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com