Заради стачка производството на мед може да пострада в световен мащаб

9217
Заради стачка производството на мед може да пострада в световен мащаб

Около 2500 души преустановиха работа в най-голямата медна мина в света – "Ескондида", намираща се в северните райони на Чили, предаде Би Би Си. 

Първоначално протестът, в който участниците настояват за подобряване условията на труд и заплащане, беше предвиден да продължи едно денонощие. Но лидерите на профсъюза на заетите в този бранш може и да го продължат по-дълго, каза Марсело Тапиа. Чили е един от най-големите производители на мед в света – дава 1/3 от продукцията на този метал на планетата, пише БГНЕС.

Работниците в две други мини в Чили, контролирани от международната компания BHP Billiton - Спенсър и Серо Колорадо, също се присъединиха към протеста на колегите си от "Есконхида", каза Тапиа. BHP Billiton и Rio Tinto, която притежава 30% от мината, не коментираха протестите и спирането на работа.

Мината "Ескондида" в пустинята Атакама произвежда над 1 млн. тона мед на година. Последната стачка досега в тази мина беше през юли 2011 г. и продължи две седмици. Протестите на работниците тогава вдигнаха световните цени на медта.

В Чили предстоят президентски избори през ноември и миньорите се надяват техните искания да бъдат чути от политиците по високите етажи на властта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com