Human Brain Project разкрива тайните на човешкия мозък

8582
Human Brain Project разкрива тайните на човешкия мозък

Мозъкът – този най-загадъчен и най-непроучен човешки орган, скоро ще разкрие поне част от своите тайни пред учените. Това ще стане по време на проекта Human Brain Project, чието начало беше дадено преди дни на конференция в Швейцария. В събитието участие взеха представители на 135 научни институции и организации, сред които за координатор беше избран Швейцарският федерален политехнически университет в Лозана.

В рамките на проекта изследователите ще се стремят да получат максимално количество информация за строежа на главния мозък и принципите на неговата работа.

Периодът, определен за реализация, е 10 години. През това време специалистите ще работят в областта на невробиологията, невроинформатиката, медицинската информатика, моделиране на мозъка, невроробототехниката и т.н. Всяко направление ще използва свои специализирани изследователски методи, техника и програмни алгоритми, за да се достигне максимална ефективност на работа и да се гарантира постигането на предварително зададените цели.

Първият етап от проекта ще продължи 30 месеца и ще приключи през 2016 г.

През това време изследователите трябва да осигурят максимално количество информация от всички възможни източници, да я систематизират и да създадат каталог, обхващащ на всички нива организацията на главния мозък – от отделните нервни клетки, през конкретни участъци до целия мозък, разглеждан като едно цяло.

Специалистите по невроинформатика трябва да разработят средства за управление и обработка на огромния масив от информация. Работещите в направление невроробототехника планират за този период да обединят мрежата от неврони с функциите на роботехнически устройства, с което да им осигурят собствен интелект и гъвкавост при вземането на самостоятелни решения. Изследователите възнамеряват още да създадат чипове, състоящи се от силициеви аналози на невронната мрежа, както и множество други технологии, имащи отношение към принципа на устройството и функционирането на главния мозък.

Да припомним – проектът Human Brain Project е победител в конкурса Future and Emerging Technologies.

Той победи заради глобалността и сложността на заложените в него цели, както и заради полезността, която се очаква да донесе след реализацията. Финансирането на проекта е в размер на 1.2 милиарда евро, като средствата се отпускат от страните-членки на Европейския съюз.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com