Москов, Господ здраве да ти дава - и на всички нас!

10435
Москов, Господ здраве да ти дава - и на всички нас!
Снимка: БГНЕС

Истинското действие на здравната реформа ще започне от април догодина. Между декември и април има пропаст – а пропаст се прескача с една крачка, не с две или три. Ако човек се е хванал с тази работа, няма време да се оглеждаш – вървиш напред. Така проф. Милан Миланов оправда решението на Петър Москов да остане здравен министър.

Коментар на редактора

Да се мете трябва - а можем ли?*

Датата 9 декември ще остане в българската история като събитието-спусък, което доведе до суспендиране на конституцията. С гласуването с...

Много героично прозвучаха думите на проф. Миланов, но това, което се оформя като здравна реформа, въобще не изглежда като Светия Граал, който ще излекува болното ни здравеопазване.

Първо – разделянето на основен и допълнителен здравен пакет става на базата на наредба. В основния пакет има 198 клинични пътеки !!! Това са 198 болести, от които съм убеден, че и един пациент не знае повече от три, за които не трябва да плаща. По-важният въпрос е лекарите дали ще ги знаят – няма никъде, на нито едно достъпно място, тези клинични пътеки! Може би в сайта на здравното министерство ще се появи по някое време – категория „Нормативни актове“. За по-простичък език коя болест за кой пакет е да не си и мечтаем – с д-р Хаус за ръчичка да ти обяснява, например що е то Insufficientia respiratoria, която може да премине в Tracheitis acuta и да се увериш кое за кой пакет е. Така, да знаем, да има къде да проверим, понеже българите сме неверници - и как няма да сме, когато липсва правосъдие.

Второ – великата Национална здравна карта. Къде са критериите, по които ще се определя с кои болници ще се сключват договори с НЗОК и с кои – не? Много е хубаво, че се взе решение да бъдат изритани търгашите от здравеопазването, само че нещата отиват към изритване на едни търгаши, които пречат на „нашите търгаши“ да работят. На това му казват окрупняване и монополизиране.

Помните ли административното обединение на девет университетски болници в София? Обяснението беше, че това се прави, за да се съкратят разходи за персонал и да се улесни работата. Има обаче и още едно – сега една обществена поръчка се прави за девет болници. Чудесна почва за някой да се уреди с тлъст договор, който иначе би бил пълна химера.

Не щем стабилната сигурност на вечната несигурност!

Защо не протестираме – ние по-смотани ли сме от хората в Румъния, в Сърбия ли градим отчаянието си на минали събития, като липсат...

И днес проф. Миланов, и уволненият в първата половина на годината шеф на „Св. Иван Рилски“ Дечо Дечев, който беше успял да издигне болницата до невиждан финансов връх и за награда Москов го изгони, казаха едно – няма контрол! След като няма контрол, здравната реформа остава на хартия – и хубави, и лоши правила ще се заобикалят. А ще се заобикалят, защото няма кой да изправи на съд заобикалящите ги. Този съд и тази съдебна реформа, която трябваше да е много по-драстична, но не стана. Москов, обаче, остава да си прави здравна реформа. Плети, Петре, плети плета – на едри дупки, че да минава всичко през тях!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com