Национален Сеир Отвсякъде

16512
Национален Сеир Отвсякъде
Снимка: БГНЕС

Тези шест жени показаха, че НСО е по-изнервена от продуцентка в сутрешен блок – това е лафът в редакцията, който спечели крайно убедително сред всички коментари за случилото се в бившия партиен дом в София, сегашно Народно събрание.

Някой ако не е разбрал – пет медицински сестри пробваха да привлекат вниманието към проблемите в здравната реформа и в социалната сфера. Един от водачите им, Мая Иванова, успя да каже и основното за здравната реформа – че за заплати за медицински персонал ще се дават 50% от приходите, получавани от болниците от НЗОК, а не 50% от целите приходи на болниците, както им беше обещано на здравните ни работници. Що се отнася до Закона за социалните услуги и този за личната помощ, реално там се създаде силно впечатление на използване на сестрите, към които бившият омбудсман Мая Манолова (основен рупор в защита на кабинета "Орешарски" и на Делян Пеевски т.е. отдавна доказала що за политическа стока е) се присламчи преди време.

След случилото се на прозореца на НС, сигурно мнозина ще си излеят яда на НСО. Но нека не бъдем по фейсбукски късогледи и да се поогледаме. Първошефът на НСО Красимир Станчев изрично каза, че половин денонощие са молили преговарящи от МВР да дойдат, но никой не се е появил. А МВР си има цял институт за тази работа. Второ, някак така, случайно, точно преди нещата с медицинските сестри да почнат да завират по късните доби на петомартенската вечер, точно във в. "24 часа" излезе един материал за ръководителя на НСО и как бил "изстрелял любима и секретарка на по-добре платени позиции". И трето – съгласно Закона за НСО, Националната служба за охрана е специализирана военизирана държавна служба към президента на републиката (чл. 5, ал. 1). Четвъртото е да се сетим МВР на чие подчинение е – да, на вътрешния министър (Младен Маринов). А той на чие подчинение е?

Смешките обаче не спират дотук – по-внимателен прочит на "24 часа" показва, че жената на Станчев – Пенка Евтимова, станала началник на сектор "Психологическо осигуряване" в НСО. Като не идват психолозите от МВР, да беше се обадил на нея? Не че нещо, утре е 8 март, а мъжете ако не знаят колко трудно се излиза на глава с жените, да се присетят отсега – Станчев сигурно се е сетил още откъм 5 март вечерта! Той, а и хората му, са обучавани не да преговарят, а да пазят и стрелят - колко по-лесно щеше да им е медицинските сестри да бяха тръгнали да бият я президент, я премиер ...

Със закачките – дотук. Цялата работа много мирише на пореден епизод от войната между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Тя се води и с много открити битки, но със сигурност и с много зад кулисите. Така обаче не може да продължава – държавата България отдавна е разграден двор и такива сплетни единствено продължават разграждането. Личното ми мнение е, че нито Радев, нито Борисов имат искреното желание да подредят този двор - 12 часа да не дойдат психолози от МВР за ситуация в Народното събрание ясно показва за какво става въпрос. Даже не просто показва - направо крещи! А дали Борисов и Радев имат способности да оправят държавния двор т.е. дали могат и да искат, не мога да коментирам, макар че дълбоко се съмнявам да ги притежават. Но ако искаме поне малко ред, трябва минимум гражданите на тази държава да принудят държавните глави най-после да почнат да работят малко и за тези, които са ги избрали - поне на хартия са ги избрали! Иначе - още по-лошо!

п.п. А главният секретар на МВР Ивайло Иванов по-добре да не подценява интелекта на хората, когато обяснява как не можело по закон въоръжена полиция да влиза в Народното събрание. НСО са искали психолози, кой психолог ходи въоръжен на преговори, особено с медицински сестри, които явно нямат оръжие и не държат заложници?

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com