Радан Кънев се показа като слаб политик

13190
Радан Кънев се показа като слаб политик
Снимка: БГНЕС

Конституционните промени, даващи основата на бъдещата съдебна реформа в България, минаха и на трето четене. Те събраха общо 189 гласа подкрепа, 39, основно от БСП, бяха против, а Корман Исмаилов се направи на интересен с „въздържал се“.

Коментар на редактора

Москов, Господ здраве да ти дава - и на всички нас!

Истинското действие на здравната реформа ще започне от април догодина. Между декември и април има пропаст – а пропаст се прескача...

Това беше последният пирон в политическия ковчег на Радан Кънев – единственият ни политик от пъстрата парламентарна палитра, показал качества за държавническо мислене. И като казвам политически, нямам въобще предвид бъдещето му като политик в България – имам предвид бъдещето му като водещиЯ политик.

Радан Кънев не можа да издържи най-големият тест – да отстои съдебната реформа така, както я вижда. Той не съумя да използва обективни обстоятелства в своя полза, за да си извоюва такава позиция, че гласът му да не събира само симпатия във Facebook. От самото начало той тръгна зле - Кънев заложи да играе с хора като Меглена Кунева, която са отдавна компроментирани дори в групата на десните избиратели. Изключително лошо впечатление направи как сегашният евродепутат Светослав Малинов бързо-бързо се отметна от изказването си по адрес на Кунева, че е „червена кукувица“. Това беше ясен признак, че се загърбват принципни положения, за да се търси обединение на всяка цена. Може би Кънев нямаше избор с кого да се обедини, сигурно е вярвал, че въпреки видимите пукнатини при Реформаторите ще се справи, но недооцени, че счупеното веднъж – СДС от Иван Костов насам, не може да се залепи.

След като нямаше стабилна основа, Радан не можеше да се бори с Бойко Борисов. Истината е, че Борисов е овладял до такава степен държавата, че в дългосрочен план няма кой да спечели по-висок резултат от ГЕРБ на каквито и да е избори, може би с изключение на президентските. Когато имаш контрол на местно ниво, когато чрез държавната машина се поставяш във водеща позиция преди всеки вот т.е. няма равен старт по презумпция, когато имаш медиите на Пеевски на своя страна, за да се раздува до безбожност твоето виждане на ситуацията, а отсреща няма единен, мащабен медиен отговор за противодействие и даване на различна посока, тогава печелиш. Бойко спечели и си развява коня в своя изгода, без да забравя да се отблагодарява на хората, чийто символ е Пеевски!

Кънев не успя да спечели и категорично палмата на морален победител след провала на идеята си за съдебна реформа. Той е в опозиция, но най-важният му министър – Петър Москов, не е. Москов не излезе от ДСБ т.е. усещането на избирателите за половинчатост остава. Кънев не каза и в прав текст, че позицията на останалите в Реформаторския блок в момента е на въртиопашки. ДСБ не се изтегли моментално от Блока, въпреки че Радан категорично обяви, че на ГЕРБ вяра не може да се има. След като останалите в Реформаторския блок демонстрираха подкрепа за ГЕРБ, значи те са част от сферата на недоверието. Какво тогава продължава да прави ДСБ с тях? През март или април или дявол знае кога догодина ще има ли разлика?

Да се мете трябва - а можем ли?*

Датата 9 декември ще остане в българската история като събитието-спусък, което доведе до суспендиране на конституцията. С гласуването с...

Историята помни много велики политици както в България, така и по света. И никой от тях не е станал велик, не е реализирал идеите си, само защото е бил добър по характер. Така че е време Радан Кънев да реши – добър по характер ли ще е или ще е добър политик?!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com