Шведски модел с балкански шев

8721
Шведски модел с балкански шев
Снимка: Getty Images/Guliver

Помните пролетните месеци, когато с одобрение при едни и съпротива при други, се обсъждаше т.нар. шведски модел. Сега вече няма нужда - всички сме в шведския модел. Само че ако карантинният зависеше от дисциплина и бе прието, че ще удари по икономиката, за да запази здравето, шведският зависи от капацитета на здравните системи. При нас обаче няма проблеми - нито сме имали икономика, нито здравеопазване, нито дисциплина повече от месец - където и да пипнеш, създаваш голяма опасност. Единственото, за което може да се хванем и "хвалим", е че имаме ранна смъртност - отчайващият демографски "спасител" срещу коронавируса. 

Кантарджиев, Борисов, Балтов и много други започнаха да повтарят странно нещо - спазвайте, казват, трите "Д" - Дистанция, Дисцплина и Дезинфекция. От извънредно положение с множество правила, накрая се стигна до едни три "Д"-та. 

Трите "Д"-та са нещо като лятно пожелание, медицинското "по живо по здраво". Оттук насетне нищо по-умно не може да се измисли, ето ти един слоган за изпълнение и се оправяй. Поне до наесен, после ще видим. Премиерът бе казал през май, че при над 100 заразени на ден, отново ще се затягат мерките. Оказа се друго: при над 100 заразени получаваш дядовската заръка за трите "Д"-та. Като минат 200 - пак трите "Д"-та. При 1000 - давай с трите "Д"-та и каквото стане, спокойно, дядовото. Само не идвай при дядо на гости, че ми е ясно с тия три "Д"-та накъде отива работата. 

Има и още нелепеци: как вирулентността на вируса спадала или смъртността като че ли маааалко поспаднала. Два дни по-късно се оказва - абе май не спада, май малко така ни се стори. Първоначално: всичко е под контрол, ние ги знаем къде са тези огнища, те са локални, държим им юздите. После: огнищата се разпръснаха из цялата страна, нищо локално няма в цялата работа. 

Зад тази ситуация обаче стои друго - абсолютната невъзможност не само на България, а на почти всяка друга държава, въобще да поеме повече икономически поражения. Месеците на изолация не можеха да направят нищо повече, освен да дадат време - за разработване на противовирусни препарати, за подготовката на болниците, за евентуални първи надежди за ваксина. У нас дадоха време само за едно: да се разразят теориите на конспирацията и да стане ясно, че целият този шум е дълбока и световна атака в опит на Бил Гейтс да чипира непослушните - като най-комичното в теорията е, че тя дори предполага нещо, което отдавна се случи - смартфонът е съвършения чип, от който по ирония на нежеството да напишеш, че се страхуваш, че ще те чипират. 

Не искам да разочаровам зрителите, които наистина се опитват да схванат какво става и се доверяват на държавата, но абревиатурата на всичко в момента въобще не са трите "Д", а КС - "Кот стане". Надеждите не са в щабовете, нито в Борисов, а в това доц. Мангъров да се окаже прав, който, макар и да не попада в списъка с официални лица, е типът мислене, който официално се следва. Той се следва и заради масовата умора от мерките, които никога няма да се повторят по същия начин. Шведският модел с балкански шев - това предстои. 

Може да се патентова. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com