Египет – опит за пренаписване на историята

63951
Египет – опит за пренаписване на историята
Снимка: Getty Images / Guliver

Вчера беше ден на възпоменание в Египет. На 19 ноември 2011 година ожесточени сблъсъци избухнаха между революционно настроени младежи и силите за сигурност на улица „Мохамед Махмуд” в Кайро, само на две крачки от площад „Тахрир”. Равносметката бе 47 убити в рамките на 4 дни. Това насилие бе повратен момент и принуди военните, които тогава бяха на власт, да обявят дата за изборите.

Две години по-късно не само активисти призоваха тези събития да бъда отбелязани, но също и поддръжници на армията и „Мюсюлмански братя” - страни, обвинени в опит да пренапишат историята. В далечината се чуват сирени – „Това е полицейската сирена, че се стреля”, казва Омар Хамилтън.

Той е един от основателите на „Мосиреен” – група, която се опитва да документира полицейското насилие. Той е снимал сблъсъците на улица „Мохамед Махмуд”. Две години по-късно обаче излизането на улицата, за да се отбележи датата, се оказва трудно.

„Нещата са много по-сложни, отколкото бяха преди две години. Тогава бе просто – народът бе срещу полицията - народът срещу държавата. Днес има разделение между „Мюсюлмански братя”, от една страна, държавата, от друга, поддръжници на армията и накрая, революционери. С всички тези сили на улицата, положението е много по-сложно”.

Вчера властите откриха на площад „Тахрир” монумент в памет на жертвите на революцията, а поддръжниците на армията призоваха за провеждане на шествия. Много млади активисти обаче казват, че са отвратени от тези маневри.

„Властите правят всичко това съвсем целенасочено. В декларация на вътрешното министерство те казват, че действат със спомена за мъчениците на революцията. Но именно те са причина за смъртта на загиналите. Държавата се опитва да вмени отговорността на някой друг. Това е опит да се пренапише историята”, казва Омар.

РФИ

Мушараф застава пред съда за държавна измяна

Первез Мушараф, бившият пакистански президент, ще се изправи пред съда по обвинение в държавна измяна, съобщи „Франс прес", цитир...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com