Путин ще "купува" лоялността на Африка с 50 000 тона безплатно зърно (ВИДЕО)

2236
Путин ще "купува" лоялността на Африка с 50 000 тона безплатно зърно (ВИДЕО)
Снимка: Kremlin.ru

Издирваният от Международния наказателен съд в Хага руски диктатор Владимир Путин се опитва всячески да запази влиянието си в Африка. В речта си по време на Руско-африканския форум в Санкт Петербург, който бе бойкотиран от лидерите на редица страни от континента, президентът обяви, че Русия ще прати хиляди тонове безплатно зърно на африканските държави.

Става въпрос за 25-50 хиляди тона, като и доставката ще бъде за сметка на Москва, заяви Путин. Думите му идват 10 дни след като Русия излезе едностранно от зърнената сделка и започна да обстрелва пристанищната инфраструктура на Украйна.

ОЩЕ: НАТО взе конкретни мерки и за България след като руска бомбардировка застраши Румъния

Путин иска още по-здрави връзки с африканците

По време на "икономическия и хуманитарен форум", както го описват от Кремъл, Путин заяви, че потенциалът на Африка е "очевиден за всички". "Така например средният годишен темп на растеж на БВП на континента през последните 20 години (4-4,5% годишно) надхвърля световния. Населението наближава 1,5 млрд. души и нараства по-бързо от където и да било другаде по света", каза той, цитиран от Kremlin.ru.

"Русия, представена от официалните среди, бизнеса и обществеността, е искрено заинтересована от по-нататъшното задълбочаване на многостранните търговски, инвестиционни и хуманитарни връзки с континента, които отговарят на нуждите на всички наши държави, допринасят за устойчив растеж и просперитет", заяви още диктаторът.

Президентът на Русия каза, че през миналата година руско-африканският стокообмен е достигнал 18 милиарда долара. Само през първата половина на 2023 г. обемът на операциите внос-износ с африканските страни е нараснал с повече от една трета, похвали се Путин.

ОЩЕ: Безплатно зърно: Путин сипе сладки обещания

Руският диктатор пак обвини Запада

"Разбираме значението на непрекъснатите доставки на храни за африканските страни - това е важно за социално-икономическото развитие и за поддържането на политическата стабилност. Ето защо винаги сме обръщали и ще продължаваме да обръщаме специално внимание на доставките на пшеница, ечемик, царевица и други зърнени култури за нашите африкански приятели, включително като хуманитарна помощ чрез Програмата на ООН за прехрана", заяви Путин.

Украйна също снабдяваше усилено Африка със зърно, докато Черноморската инициатива беше в действие, но Москва прекъсна всичко това. Редица са и доказателствата, че Русия краде украинско зърно: Разследване: Къде Русия изнася откраднатото украинско зърно

Путин намери начин отново да обвини Запада, че от 32,8 милиона тона, изнесени от Украйна, над 70% отишли в страни с високи или над средните нива на приходи, по думите му. Руският диктатор твърди, че държави като Етиопия, Судан и Сомалия получили по-малко от 3%.

ОЩЕ: Пригожин е в Санкт Петербург, срещна се с африкански представители (СНИМКА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com