НАТО взе конкретни мерки и за България след като руска бомбардировка застраши Румъния

28613
НАТО взе конкретни мерки и за България след като руска бомбардировка застраши Румъния
Снимка: БГНЕС

НАТО осъди "опасното" поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като подчерта, че новата руска "предупредителна зона" засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса, предадоха Франс прес и ДПА.

Новата морска "зона на повишена военна заплаха", създадена от Русия, обхваща водите в изключителната зона на членката на НАТО България, което "поражда нови рискове от недоразумения и ескалация", предупреди още Алиансът.

НАТО уточни, че засилва мерките си за наблюдение на Черно море, "по-специално с помощта на морски патрулни самолети и безпилотни летателни апарати".

Миналата седмица Русия се отказа от т. нар. зърнена сделка, подкрепена от ООН, която от лятото на 2022 г. позволяваше на Украйна да изнася зърното си през Черно море. След това тя започна да обстрелва пристанищните райони на град Одеса, а след това и украинското пристанище Рени, припомня БТА. Рени се намира на само няколко километра от румънска територия.

ОЩЕ: Русия бомбардира точно до Румъния, Букурещ и САЩ реагираха (ВИДЕО)

"Съюзниците и Украйна категорично осъдиха решението на Русия да се оттегли от черноморското зърнено споразумение и умишлените ѝ опити да спре износа на селскостопански продукти от Украйна, от който зависят стотици милиони хора по света", се казва в изявлението на НАТО, публикувано след среща на съвета НАТО-Украйна, която се проведе вчера, 26 юли.

Съюзниците също така осъждат "неотдавнашните ракетни атаки на Русия срещу Одеса, Николаев и други (украински) пристанищни градове, включително циничната атака на Москва с дрон срещу съоръженията за съхранение на зърно в Рени", пристанище в непосредствена близост до румънската граница, продължава текстът.

ОЩЕ: Румънски кораб пострада при руска атака

"Русия носи пълна отговорност за опасните си действия и за ескалацията в Черноморския регион", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Действията на Русия също така представляват съществен риск за стабилността в Черно море, което е от стратегическо значение за НАТО. Съюзниците засилват подкрепата си за Украйна и повишават бдителността си", добави той.

"Оставаме готови да защитим всеки сантиметър от съюзническата територия от всякаква агресия", подчерта Столтенберг.

ОЩЕ: Русия подготвя военна блокада на Черно море след излизането си от зърнената сделка

Новият формат

Второто заседание на новия Съвет НАТО-Украйна беше открито от президента Украйна Володимир Зеленски, като форматът беше уточнен на срещата на върха на Алианса във Вилнюс в началото на юли, с цел укрепване на политическите връзки между съюзниците и Киев по въпроси от взаимен интерес. Във Вилнюс на Украйна беше предложена дългосрочна военна подкрепа, но без перспектива за краткосрочна интеграция в Алианса, припомня АФП.

Зеленски приветства "ясното и недвусмислено осъждане" от страна на Съвета на оттеглянето на Русия от сделката за зърното. "Създаден само преди две седмици във Вилнюс, Съветът вече доказа, че е ефективен механизъм за кризисни консултации", каза той.

Украйна "ще продължи да изпълнява задълженията си за осигуряване на глобална продоволствена сигурност. Оставаме единни с Алианса, докато се движим по пътя към членството ни в НАТО", добави Зеленски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Македонското външно министерство с контрапозиция на Силяновска

"Гърция няма да приема повече грешки": Мицотакис с предупреждение към македонския президент

Шарл Мишел е разочарован от новия македонски президент

След Радев: И Главчев подхвана новия македонски президент

Заради Гърция: Радев скастри новия президент на Македония

Скандал: Новият македонски президент не произнесе конституционното име на страната при инаугурацията (ВИДЕО)

Проф. Ангел Димитров: Северна Македония тръгва към югославското си минало

Старт на преговорите за коалиционния кабинет между ВМРО-ДПМНЕ и албанската партия

Додик: Черногорската подкрепа за резолюцията за Сребреница е срамен акт

Румъния: 11 000 украинци са влезли нелегално в страната, за да избегнат военна служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани