Африка масово пренебрегна Путин и срещата му в Санкт Петербург

13835
Африка масово пренебрегна Путин и срещата му в Санкт Петербург
Снимка: Getty Images

Масово лидерите на помпозната среща на върха РусияАфрика в Санкт Петербург (27-28 юли) няма да присъстват. Срещата е усилие на руската дипломация да покаже, че издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин все още има реална тежест в международните отношения.

Оказа се обаче, че от 54 поканени африкански държави, 38 няма да изпратят лидерите си – тоест тези свои политици и държавници, които по ранг отговарят на ранга на Путин, пише Moscow Times.

Само 17 държави ще бъдат представени на ниво държавни глави, призна помощникът на руския президент Юрий Ушаков. Сред тях са президентите на Египет, Бурунди, Зимбабве, Уганда, Еритрея, Централноафриканската република (там има силно присъствие на ЧВК Вагнер), Камерун, Либия, Сенегал, ЮАР, Буркина Фасо, Гвинея-Бисау, Мали и Конго - с всички тях Путин ще има двустранни срещи. Други 10 африкански държави ще пратят премиери на събитието. Почти половината от участниците в срещата изпратиха делегации, които се водят от по-низши като ранг представители: 17 от тях се ръководят от вицепремиери и министри, а 5 са просто на ниво посланици. Пет африкански държави напълно отказаха да участват в срещата.

Москва разбира, заяви пред РИА Новости Олег Озеров, посланик за специални задължения на руското външно министерство. По думите му, нямало да има официални руски ноти на оплаквания, "защото, първо, те може да имат други предварително планирани събития, които включват участието на държавни глави. И второ, който можеше, можеше".

ОЩЕ: Как Русия проваляше зърнената сделка: Украинското разузнаване оповести секретния доклад до Кремъл

Според Ушаков Путин лично планира да се срещне с всеки един от лидерите на африканските държави. Предвижда се той да разговаря с президентите на Египет, Мозамбик, Бурунди, Зимбабве, Уганда, Еритрея, Централноафриканската република, Либия, Камерун, Сенегал, Южна Африка, Буркина Фасо, Гвинея-Бисау, Мали, Конго. На 28 юли Путин ще изнесе голяма реч, в която ще говори за формирането на "нов световен ред", основан на "многополярността и равенството" на всички държави.

ОЩЕ: Русия бомбардира точно до Румъния, Букурещ и САЩ реагираха (ВИДЕО)

Защо африканците ги няма?

Преди четири години на срещата на върха Путин им обеща двукратно увеличение на търговския оборот до 40 млрд. долара. Но всъщност обемът на търговията не се увеличи, а намаля до 18 млрд. долара. В същото време Русия представлява само 1% от чуждестранните инвестиции - дори остров Мавриций инвестира повече, пише Fortune.

Нивото на подкрепа за Русия и лично за Путин в Африка също е ниско, посочва Джоузеф Сигъл, директор на програмата за изследвания и стратегически комуникации в Африканския център за стратегически изследвания. "Последните проучвания показват, че Русия рядко получава положителна оценка от повече от една трета от африканците. Русия е "популярна" главно сред елитите, които печелят от руското присъствие. Основна част от африканските граждани са скептични по отношение на Путин и Русия", отбелязва Сигъл.

Безплатно зърно: Путин сипе сладки обещания

ОЩЕ: Африканският план за мир в Украйна: В Русия ИИ се побърка, "Лада" не пали, как да стане?

Източник: Moscow Times

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com