Байдън с нов военен пакет за Киев: "Бруталността никога няма да смаже волята на свободните"

1457
Байдън с нов военен пакет за Киев: "Бруталността никога няма да смаже волята на свободните"
Снимка: Getty Images

САЩ обявиха официално новия пакет военна помощ за Украйна в размер на 2 млрд. долара. Това стана на 24 февруари, навръх годишнината от началото на агресивната война на Русия.

Министърът на отбраната Лойд Остин обеща, че Щатите ще подкрепят Киев "толкова дълго, колкото е необходимо".

Великобритания измисли план за пращане на изтребители към Украйна

Обединеното кралство е готово да достави изтребители на европейските си съюзници, за да могат те, на свой ред, да изпратят стари съветс...

Пакетът за сигурност, за който CNN съобщи още в четвъртък, включва повече ракети за установките HIMARS, още артилерийски боеприпаси, различни дронове и оборудване за борба с безпилотни летателни апарати. Русия използва ирански дронове месеци наред, за да атакува украинската гражданска инфраструктура, а също така чрез тях прекъсва електрозахранването в различни части на страната.

За разлика от други военни пакети, които изтеглят оборудване директно от запасите на САЩ, тази помощ попада в обхвата на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна (USAI) - т.е. има сключване на договори с промишлеността за доставка на оборудването. Помощта не пристига в Украйна толкова бързо, но е част от по-дългосрочен ангажимент за продължаване на снабдяването на Киев със "смъртоносни и несмъртоносни доставки", пише още CNN.

С навършването на една година от началото на войната Остин нарече руската инвазия "най-неотложната опасност за европейската сигурност след края на Втората световна война".

Той призна предизвикателствата пред Украйна в лицето на руските бомбардировки, но обеща, че САЩ и коалицията от съюзници в рамките на Контактната група за отбрана на Украйна ще продължат да предоставят на Киев инструментите и оръжията, необходими за защита във войната.

"Предстоят ни трудни времена, но нека запазим ясна представа за това, което е заложено на карта в Украйна. И нека останем единни в целите и действията си. И непоколебими в ангажимента си да гарантираме, че светът на правилата и правата няма да бъде заменен от свят на тирания и безредици", каза Лойд Остин в изявление този петък.

Швеция с още 50 млн. долара за Украйна, може да прати и танкове

Швеция е "отворена" за предоставяне на танкове "Леопард" на Украйна, заяви министърът на отбраната Пал Йонсон пред местната информацион...

В обедните часове на деня президентът Джо Байдън отбеляза годишнината от войната с публикация в Twitter:

"Днес ще повторя това, което казах преди една година, когато Русия нахлу в Украйна. Един диктатор, който се стреми да възстанови империята си, никога няма да заличи любовта на хората към свободата. Бруталността никога няма да смаже волята на свободните. А Украйна никога няма да бъде победа за Русия. Никога“.

САЩ представиха и нови санкции срещу Москва. "Ще санкционираме още играчи, които са свързани с руската отбранителна и технологична индустрия, включително такива, които са отговорни за това, че Русия се е сдобила с продукти, които попадат под санкциите, или за това, че помагат на Русия да заобикаля санкциите", пише в изявление на Белия дом.

Президентът на САЩ ще подпише прокламации, с които ще увеличи размера на митата, които се плащат за внос на руски продукти в Щатите. Новите мерки ще доведат до по-голям размер на митата за над 100 вида метали, полезни изкопаеми и химични продукти от Русия на стойност около 2,8 милиарда долара, гласи съобщението.

Освен това американското министерство на търговията ще предприеме действия по контрол на износа, които ще са насочени срещу близо 90 компании в Русия и в трети страни, включително в Китай, за които се твърди, че са заобикаляли санкциите, за да оказват подкрепа на руския отбранителен сектор.

Военният министър: ЕС поиска да дадем на Украйна муниции, каквито нямаме

Ръководителят на външната политика и политиката на сигурност на ЕС Жозеп Борел е изпратил писмо до страните членки, включително до Бълг...

ОЩЕ: Армията на САЩ с песимистична прогноза за танковете "Ейбрамс" за Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com