Барак Обама се срещна с папа Франциск за първи път

27607
Барак Обама се срещна с папа Франциск за първи път

Американският президент Барак Обама проведе първата си среща с папа Франциск. Сред темите, които бяха обсъдени, е борбата с неравенството по света.

Обама каза в началото на срещата във Ватикана, че е "голям поклонник". Според политически наблюдатели, това може да бъде опит на президента да спечели подкрепата на гласоподавателите католици. Стопанинът на Белия дом бе придружен от държавния секретар Джон Кери. Делегацията беше ескортирана из Апостолическия дворец до кабинета на папата от швейцарски гвардейци и церемониални помощници.

"Светият отец е вдъхновение за хората по цял свят, включително и за мен", каза Обама, като добави: "Ние не сме на едно мнение по всички въпроси".

Ватикана е една от спирките на Обама по време на 6-дневната му визита в Европа, която е съсредоточена върху кризата с Крим. Основна цел на американския президент ще бъде "да подчертае общия им интерес към проблемите на бедността и неравенството. Това не е посещение от областта на външната политика", каза Джереми Шапиро, гостуващ научен сътрудник в Института Брукинг във Вашингтон.

Преди срещата папа Франциск поздрави група от 500 италиански политици, които той предупреди да не се превърнат в "коравосърдечни" и "корумпирани" хора.

Освен с папата, Обама ще се срещне с новия министър-председател на Италия Матео Ренци и президента Джорджо Наполитано.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com