ЕС заплаши САЩ с ответни реакции, ако върнат визите

5401
ЕС заплаши САЩ с ответни реакции, ако върнат визите
Снимка: Getty Images / Guliver

Дипломациите на ЕС и на 28-те му страни членки заплашиха САЩ с ответни мерки, ако Вашингтон въведе, поради съображения за сигурност, визи за някои европейски граждани, които сега пътуват безвизово, съобщи Франс прес, цитирана от Mediapool.

След джихадистките атентати в Париж на 13 ноември и в контекста на борбата с тероризма, Камарата на представителите на САЩ прие миналата седмица с подкрепата на администрацията на демократа Обама проектозакон, който задължава европейци, посетили след 2011 г. Ирак, Иран, Сирия или Судан, да кандидатстват за виза при краткотраен професионален или туристически престой в САЩ.

Ако текстът бъде приет и от Сената, той ще важи и за лица с двойно гражданство, например френско и сирийско или британско и суданско, дори ако те никога не са посещавали тези страни.

САЩ с успешни ракетни изпитания за ПРО

САЩ проведе успешни изпитания на предназначените за НАТО ракети прехващачи SM-3 от системите за противоракетна отбрана (ПРО). Това съоб...

До момента гражданите на 38 богати страни, сред които 23 европейски, са включени в програма за безвизов режим и само попълват формуляр онлайн. Това не пречи на американските консулски служби да контролират пристигането им в САЩ и да ги проверяват предварително.

През последните седмици европейската дипломация и десетки сдружения оказват натиск над Конгреса по този въпрос, считайки проектозакона за контрапродуктивен или дори дискриминационен.

Днес посланиците на ЕС и на 28-те му страни членки във Вашингтон придружиха критиките си със заплахи към американското правителство.

"Подобна всеобхватна мярка срещу над 13 милиона европейски граждани, които посещават ежегодно САЩ, би била контрапродуктивна, би могла да задейства юридически реципрочни мерки и с нищо не би подобрила сигурността, като същевременно би засегнала икономиките от двете страни на Атлантика", предупредиха 29-те дипломати, водени от постоянния представител на ЕС Дейвид О'Съливан в отворено писмо, публикувано в специализираното издание за Конгреса "Хил" ("Хълмът", т.е. Капитолийския хълм, където е сградата на Конгреса на САЩ – б.ред.).

Русия: Оглавяваната от САЩ коалиция имитира борба с ИД

Москва смята, че оглавяваната от САЩ коалиция по-скоро имитира борба със забранената в Русия терористична групировка "Ислямска държава"...

"Безогледно ограничение срещу хора, които например са посетили Сирия или Ирак, по-вероятно би засегнала законните пътувания на бизнесмени, журналисти, хуманитарни или здравни работници, а същевременно би помогнало твърде малко за засичането на хора, които пътуват по-незаконно по суша", посочват те.

Държавният департамент увери, че поддържа контакт с европейските лидери и че Вашингтон осъзнава безпокойствата им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com