Как Америка разлюби сладоледа

27134
Как Америка разлюби сладоледа
Снимка: Getty Images

Потреблението на обикновен млечен сладолед в САЩ намалява от години, според данни на Министерството на земеделието в страната.

Данните сочат, че през 1986 г. средният американец изяжда 18 килограма сладолед. През 2021 г., последната година, посочена в данните, консумацията е намаляла до една трета.

Години наред сладоледът е повече от замразен десерт: той е спасителен пояс за американските пивовари по време на Сухия режим и средство за повишаване на морала сред войниците по време на Втората световна война, се посочва в статия на CNN. Сладоледът от военно време води до това, че най-големият производител на сладолед в Америка през 1943 г. е въоръжените сили на САЩ. До 50-те години на миналия век сладкото кремообразно лакомство се превръща в американско съкровище.

Но подобно на пълномасленото мляко, содата, червеното месо и други бивши герои на американската диета, сладоледът е изследван внимателно за въздействието си върху здравето и околната среда. След като достигна своя връх през 40-те години на миналия век, консумацията на обикновен сладолед на глава от населението започва да намалява през 90-те и през 2000-те години, тъй като загрижените за здравето си потребители започват да се замислят как влияе захарта и мазната храна върху организма им.

Още: Домашен сладолед с 2 съставки - уникално вкусен е!

От бира до сладолед

В продължение на години сладоледът заема ценно място в културната и кулинарна история на Америка. Няколко ключови момента помогнаха за неговата известност през 20-ти век, отбеляза Мат Сийгъл, автор на "Тайната история на храната".

"Първо, имаше забрана. Когато алкохолът стана незаконен, много ранни американски пивоварни се обърнаха към производството на сладолед", казва Сийгъл. "Съставките на сладоледа – мазнини, захар – са достоен заместител на алкохола за удавяне на емоциите", допълва той. 

Пиещите смениха чашата с лъжица, а за производителите на сладолед забраната за алкохол е благодат.

"Производителите са доста оптимистично настроени по отношение на търговските перспективи и са единодушни в мнението, че тази година ще покаже голямо увеличение спрямо миналата година", отбеляза издание от май 1923 г. на Ice Cream Field, търговско издание за сладолед. "Всъщност те казват, че бизнесът със сладолед непременно ще нараства от година на година, тъй като все повече хора използват сладолед след навлизането на забраната в цялата страна".

Интересът към сладоледа продължава през Втората световна война, подкрепен от използването на замразения десерт от страна на правителството, за да помогне за повишаване на морала.

"Изградихме фабрики за сладолед на фронта, доставихме отделни картонени опаковки за сладолед и похарчихме повече от милион долара за плаващ кран за сладолед, който патрулира в Тихия океан, доставяйки сладолед", казва Сийгъл. 

Това дава на войниците кратка, хладна почивка и "захранва индустрията зад сладоледа".

След войната новата междущатска магистрална система и разпространението на фризери за индивидуална употреба помогат сладоледът да стане по-достъпен по пътя и у дома. "Сладоледът и всичко около него беше много новост", казва Сийгъл. "Беше специално."

Но тръпката от мелбата или фунийка сладолед не е същата като тогава.

"Мисля, че част от причината страстта към сладоледа да намалее е, че новостта е изчезнала", каза той. И с нарастващите опасения относно въздействието на захарта върху здравето, имиджът на сладоледа като здравословно лакомство се стопява.

Вероятно не е помогнало, отбеляза Сийгъл, че един от най-големите "обвинители" на сладоледа, е Джон Робинс, някогашният очевиден наследник на сладоледеното кралство на Баскин-Робинс.

Още: Сладоледът става все по-скъп, в Европа достига над 3.50 евро

Притеснения за здравето

След преждевременната смърт през 1967 г. на Бърт Баскин, чичото на Робинс и съосновател на империята на сладоледа, започвах да вярвам, че колкото повече сладолед ядете, толкова по-вероятно е да имате сърдечни заболявания, диабет и затлъстяван", каза Робинс, според статия в списание Life Extension.

Робинс се оттегли от семейния бизнес преди десетилетия, за да посвети вниманието си на проповядването на диети на растителна основа и правата на животните.

Той има аудитория от стотици хиляди, подкрепящи посланието за правата на животните, защита на околната среда и вегетарианство, пише New York Times през 1992 г., същата година, когато Робинс публикува книга за хранене за по-здравословна планета, която може да се похвали с препоръки от Дийпак Чопра и Мариан Уилямсън.

През годините опасенията относно захарта в сладкото изкушение стават все по-чести.

Лукас Фюс, старши анализатор на млечните продукти в Rabobank, подозира, че здравословният проблем е една от причините за спада на консумацията на сладоледа. Всъщност консумацията на нискомаслен и обезмаслен сладолед се е подобрила от 1986 г. до 2021 г., нараствайки от 6,1 паунда на човек годишно през 1986 г. до 6,4 паунда през 2021 г.

Друга причина за спада в консумацията е фактът, че хората имат много повече възможности за десерти сега, отколкото в миналото, посочва Фюс. В магазина за хранителни стоки сладоледът се противопоставя на пакетирани бисквити, бонбони и смеси за торти. А във фризера може да откриете замразени пайове, чийзкейк и други вкусни десерти.

Още: Лекар развенча най-големия мит за сладоледа

"Тъй като хората имат по-голям избор и повече възможности и тъй като стават все по-съзнателни за здравето си, сладоледът все още не е спечелил тази битка", казва той.

Други смятат,че просто вкусът на американците е еволюирал. В наши дни повече хора жадуват за първокласни опции и специфични вкусове, които в крайна сметка струват повече - тъй като техните вкусове са станали по-скъпи, те купуват по-малко.

Въпреки че тенденциите може да са срещу традиционния сладолед, той все още е основен сектор за хранителната индустрия в САЩ. През 2022 г. продажбите на млечен сладолед възлизат на около 7 милиарда долара, според Circana. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидер на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка