Мадуро получи извънредни пълномощия

30011
Мадуро получи извънредни пълномощия

Парламентът на Венецуела гласува на второ четене предоставянето на специални пълномощия на президента. Така той ще може да избегне "пречките на опозицията" по пътя към изграждане на социалистическо общество, предаде БГНЕС.

Една от стъпките му в тази посока е директното ограничаване на печалбата на търговците в страната.

"Аз ще приложа разумни и обективни ограничения върху печалбата и от там - върху цените", обеща той.

За 14 години лидерът на Боливарианската революция и предшественик на Мадуро – Уго Чавес – четири пъти разполагаше с подобни права и успя да подпише повече от 200 постановления със силата на закон, припомня ИТАР-ТАСС. С извънредни пълномощия Чавес разполагаше за време между шест месеца и година и половина. Мадуро поиска от парламента извънредни права за една година. Той иска за изведе боливарианската революция, изповядвана от социалистите във Венецуела от 1999 г. на нов етап. Гласуването на второ четене бе с минимално необходимите 99 гласа от общо 165 (повече от 3/5 от депутатите).

Венецуелският президент иска да се бори срещу корупцията и "икономическата война", която води с него опозицията и нейните поддръжници – "чуждестранните империалисти". Тези "врагове на отечеството" са обвинени, че стоят зад скока на инфлацията над 54% за една година - рекорд от 14 години на социалистическото управление. Към хроничната липса на валута се прибави недостиг на хранителни продукти, перилни препарати, сапун, пише АФП.

Според основната опозиционна коалиция властите искат "повече правомощия, за да наблегнат на преследване на политическите си противници и да криминализират финансирането" на опозиционните партии.

Според експерти и икономически среди правителството се цели в последствията, а не в причините за кризата като лошото управление на компаниите, отчуждени по времето на Уго Чавес и строгия контрол върху достъпа до чужда валута, установен през 2003 г. и довел до насърчаване на скока на долара на черния пазар (около девет пъти повече от официалния курс). Специални правомощия са искали всички президенти на Венецуела от 1970 г. насам. Уго Чавес ги е използвал през 2000, 2001, 2008 и 2010 г.

На 8 декември във Венецуела – страната с най-големите запаси от петрол в света – предстоят общински избори. Това ще бъде първи изборен тест за президента Мадуро, чиято популярност спада след изборите за президент на 14 април, според социологическите проучвания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com