Обвиниха ръководителя на комисията по отбрана в Сената в корупция

7145
Обвиниха ръководителя на комисията по отбрана в Сената в корупция
Снимка: iStock

Обвинителен акт срещу Робърт Менендес, 69-годишен демократ, който ръководи комисията по външни отношения на Сената, идва след продължително разследване от федералните прокурори в Манхатън и почти шест години след процеса срещу него по недоказани твърдения за корупция, завършил с прекратяване на делото, поради невъзможност съдебните заседатели да постигнат решение, предаде BBC. 

Още: От българско сиропиталище до потенциален сенатор на Републиканците в САЩ

Прокурорите казват, че Менендес и съпругата му Надин са приели златни кюлчета и пари от трима бизнесмени от Ню Джърси. Сенаторът и съпругата му са приели парите, за да "облагодетелстват правителството на Египет", твърди обвинението.

Според обвинителната версия, Менендес и съпругата му са приели подкупи, включително пари в брой, злато, плащания за жилищна ипотека и луксозно превозно средство от трима мъже от Ню Джърси: Ваел Хана, Хосе Урибе и Фред Дайбс. Те са направили това в замяна на използването на влиянието и властта на г-н Менендес като сенатор, за да защитят тримата бизнесмени и да „облагодетелстват Арабска република Египет“, според обвинителния акт.

Федерални агенти са претърсили дома на г-н Менендес и са открили доказателства за споразуменията за подкупи, включително над 480 000 долара в брой, голяма част от които били „натъпкани в пликове и скрити в дрехи, гардероби и сейф“, твърдят прокурорите. Агентите са открили луксозно превозно средство, платено от г-н Урибе, паркирано в гаража, както и 100 000 долара златни кюлчета в дома, снимки на които са включени в обвинителния акт.

Предистория

Това не е първият път, когато Менендес е изправен пред обвинения за подкуп. Той беше обвинен в Ню Джърси през 2015 г., че е приемал подкупи - включително луксозни ваканции - от богат офталмолог във Флорида.

Според настоящият обвинителен акт от 39 страници, /оповестен в петък/, лидерската позиция и властта на г-н Менендес като сенатор са му позволили да търгува с влияние. На него и съпругата му са повдигнати по три обвинения: заговор за даване на подкуп, заговор за извършване на измама при предоставяне на услуги и заговор за извършване на изнудване под прикритието на служебно право.

В изявление на адвокатите си г-жа Менендес отрича да е извършила каквото и да било нарушение и заявява, че ще се защитава в съда.

Боб Менендес се опита да представи обвиненията като политически мотивирани."В продължение на години задкулисните сили многократно се опитваха да заглушат гласа ми и да изкопаят политическия ми гроб", заяви той в пространно изявление.

"Откакто това разследване изтече преди близо година, се води активна клеветническа кампания с анонимни източници и инсинуации, за да се създаде атмосфера и усещане за нередност там, където такава не съществува. Убеден съм, че този въпрос ще бъде успешно решен, след като бъдат представени всички факти и моите колеги от Ню Джърси ще видят нещата такива, каквито са", добави той.

Но редица високопоставени демократи, сред които поне четирима членове на Конгреса от Ню Джърси, призоваха сенаторът да подаде оставка. В изявление губернаторът на Ню Джърси Фил Мърфи заяви, че обвиненията са "толкова сериозни, че компрометират способността на сенатор Менендес да представлява ефективно народа на нашия щат. Затова призовавам за незабавната му оставка", написа Мърфи.

Съгласно закона на Ню Джърси, ако Менендес подаде оставка от Сената, губернаторът ще назначи временен заместник, който да довърши остатъка от мандата му. Но всяко забавяне между подаването на оставка и временното назначение може да създаде главоболия за демократите в Сената, който те контролират с един мандат разлика.

Белият дом, за когото г-н Менендес е ключов съюзник във външната политика, засега отказва коментар. Във второ късно изявление в петък г-н Менендес обеща: "Няма да си тръгна".

Още: Жена-сенатор в САЩ официално обяви, че е била изнасилена по време на военна служба

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com