Politico: САЩ забързват плановете си за модернизиране на ядрените оръжия в Европа

3090
Politico: САЩ забързват плановете си за модернизиране на ядрените оръжия в Европа
Снимка: Getty Images

Съединените щати са ускорили разполагането на по-точна версия на основната си ядрена бомба в базите на НАТО в Европа, става ясно от американска дипломатическа телеграма и от двама източници, запознати с въпроса, пише „Политико”.

Пристигането на модернизираната гравитационна бомба B61-12, която първоначално беше планирана за следващата пролет, сега е изместено за декември 2022 година. Това са информирали американски служители съюзниците си от НАТО на закрита среща в Брюксел този месец, разкрива телеграмата.

Този ход, който включва замяна на по-стари оръжия с нови версии в различни складове в Европа за потенциално използване от американски и съюзнически бомбардировачи и изтребители, идва на фона на повишеното напрежение заради заплахите на Русия да използва ядрено оръжие.

Модернизацията на програмата B61 се обсъжда открито в бюджетни документи и публични изявления от години, а служители на Пентагона твърдят, че тя е необходима, за да се гарантира, че запасите са модернизирани и безопасни. Потърсен за коментар, говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър отговори по електронната поща, че "въпреки че няма да обсъждаме подробности за нашия ядрен арсенал, модернизацията на американските ядрени оръжия B61 е в ход от години и плановете за безопасна и отговорна подмяна на по-старите оръжия с модернизираните версии B61-12 са част от отдавна планираните усилия за модернизация". "Това по никакъв начин не е свързано с настоящите събития в Украйна и не е ускорено по никакъв начин", твърди още генералът.

Датата на пристигане беше изненада за някои дългогодишни наблюдатели, които се опасяват, че тя може да разпали още повече и без това опасната ситуация в Европа. Съобщението по време на срещата в Брюксел дойде дни преди НАТО да започне ежегодното си ядрено учение „Steadfast Noon”. Двуседмичното учение приключва в неделя и в него участват около 70 самолета. В сряда, 26 октомври, Русия проведе ядрено учение, което военният министър Шойгу описа като симулация на "масиран ядрен удар" в отговор на ядрена атака от противник.

Посланието, което стои зад изпращането на първите бомби през декември, може да е насочено по-скоро към европейските съюзници, които се чувстват особено уязвими от Москва.

"Предполагам, че това е насочено повече към НАТО, отколкото към Русия", казва Том Колина, директор по политиките във фонда „Ploughshares”, група за разоръжаване. "Там вече има [по-стари] B61. Руснаците знаят това", каза той. И добави, че старите ядрени оръжия работят добре, а разликата с новите не е толкова голяма. "Но това може да е начин да се подсигурят съюзниците, когато се чувстват особено застрашени от Русия", смята експертът.

Двама души, запознати с въпроса за предстоящата доставка за Европа, потвърдиха ускорената времева рамка, съобщена в дипломатическата телеграма. Те са помолили да не бъдат цитирани имената им поради чувствителността на темата.

Франция няма да отвърне с ядрени оръжия, ако Русия прибегне до тях в Украйна

Франция няма да отговори с ядрени оръжия, ако Русия ги използва срещу Украйна, заяви френският президент Еманюел Макрон. "Нашата доктр...

Информацията, която досега не е била оповестявана публично и цели да даде на политиците в Държавния департамент и в Пентагона кратка информация за това, което е обсъждано между министрите на отбраната на срещата на НАТО, ясно показва, че съюзниците са разтревожени.

В документа се казва, че по време на срещите 15-те съюзници от НАТО са изразили загриженост, че алиансът "не трябва да се поддава на ядрения шантаж на Путин".

"Предвид нарастващия обем и мащаб на руската ядрена риторика, част от съюзниците поискаха продължаване на консултациите в НАТО, за да се гарантира постоянна готовност", се казва още в телеграмата.

Все пак Колина предупреди също, че всякакви стъпки, свързани с ядрените оръжия - колкото и скромни да са те, могат да имат непредвидими последици. "Това може да доведе до ескалация. Ще видим", каза той.

B61 са ядрени бомби, разработени за първи път в началото на 60-те години на XX век и първоначално демонстрирани при подземни ядрени опити в Невада. През десетилетията са разработени десетина версии, като повечето от тях вече са извадени от употреба.

Сеул: КНДР разработва и усъвършенства ядрени оръжия

Северна Корея представлява заплаха за света, защото постоянно развива и усъвършенства ядрените си оръжия, предупреди Президентът на Южн...

Програмата за удължаване на живота на B61-12 на стойност 10 млрд. долара се управлява от Министерството на енергетиката и има за цел да замени няколко по-ранни версии, включително около 100 бомби, съхранявани във въздушни бази в Германия, Италия, Белгия, Нидерландия и Турция.

Модернизацията се отнася до неядрените аспекти на конструкцията на неуправляемата бомба и включва премахване на парашута, инсталиране на нов комплект за опашката и други подобрения за "значително по-голяма точност", казва Ханс Кристенсен, директор на Проекта за ядрена информация към Федерацията на американските учени, който следи отблизо проекта.

Новата версия е проектирана така, че бомбардировъчните самолети и изтребителите на САЩ и съюзниците - включително бомбардировачите B-2 и B-21 и изтребителите F-15, F-16, F-35 и Tornado - да могат да носят оръжието, за разлика от няколкото по-стари версии на B61, които се съхраняват от години.

Самата бойна глава е една от най-универсалните в арсенала на САЩ, тъй като нейната взривна сила може да се увеличава или намалява в зависимост от целта, което я прави оръжие с ниска или средна мощност.

Новият срок за доставка е знак, че Пентагонът е преценил, че оръжието е готово по-рано от планираното, казва Кристенсен. Той изтъква, че се очаква главният инспектор на МО да завърши прегледа на работата на оръжието преди началото на обучението на въздушните екипажи - в края на тази или началото на следващата година.

НАТО: Русия ескалира конфликта в Украйна с фалшиви твърдения

Русия не трябва да ескалира конфликта в Украйна с фалшиви твърдения, че Киев планира да пусне така наречената "мръсна бомба", предупред...

Военновъздушните сили проведоха летателни изпитания на новата конструкция на бомбата на F-35A през октомври 2021 г. и я сертифицираха на F-15E през 2020 г. Но през февруари Пентагонът съобщи, че планира да "завърши сертифицирането на ядрения дизайн на B61-12 с F-35A преди януари 2023 г., след което [Военновъздушните сили на САЩ в Европа] ще могат да започнат сертификационно обучение", допълва Кристенсен.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви пред съюзниците от НАТО в Брюксел този месец, че дългоочакваният преглед на ядрената политика на администрацията, който вероятно ще бъде публикуван през следващите дни, ще запази десетилетната ядрена политика на Вашингтон на "пресметната двусмисленост", се казва в телеграмата.

Уверението на Остин пред европейските съюзници, че ядрената политика на САЩ ще остане непроменена, идва в момент, когато Европа търси стабилна подкрепа от Вашингтон, за да се противопоставят на ядрените сили на Русия и Китай.

По време на срещите в Брюксел Остин също така информира съюзниците, че прегледът ще подкрепи пълната модернизация на американската ядрена триада, като същевременно ще пенсионира гравитационната бомба В83 и ще прекрати програмата за ядрени ракети с морско базиране, започната от администрацията на Тръмп.

Но законодателите се противопоставят на спирането на програмата за крилати ракети и вероятно ще продължат да я финансират в предстоящото законодателство в областта на отбранителната политика, прогнозира "Политико".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк
Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Продуцентът Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк. Апелативният съд отмени присъдата му от 2020 г. за изнасилване и сексуална агресия. Това...