Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

7937
Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него
Снимка: Getty Images

Републиканците в Камарата на представителите на САЩ представиха нов огромен пакет за военна помощ, който включва около 61 млрд. долара за Украйна. В помощта влизат още над 26 млрд. долара за Израел и 8 млрд. долара за Тайван.

Още: Харков умира, ако САЩ не помогнат: Кметът на града моли за ПВО

Текстът на законопроектите беше публикуван, след като председателят на Камарата Майк Джонсън заяви, че гласуването ще се проведе в събота, подготвяйки сблъсък със собственото си крайнодясно крило, което от месеци блокира подпомагането на Украйна.

В законопроекта има няколко важни особености. Текстът задължава президента на САЩ да предаде ракети ATACMS на Украйна възможно най-скоро след влизането му в сила. От всичките общо 61 милиарда, 23 милиарда трябва да отидат за попълване на запасите на Министерството на отбраната на САЩ. 13 млрд. долара пък ще са за договори с американски военни компании за доставка на различни видове оръжие за Украйна, а малко над 11 млрд. долара - за американски операции в региона в подкрепа на Украйна. Интересното е, че 207 млн. долара е предвидено да се харчат за военен персонал от сухопътните сили на САЩ, който да е в готовност за реакция на събития в Украйна и "свързани разходи", 3,5 млн. долара - за морски пехотинци, 23 млн. долара - за персонал от ВВС на САЩ, 4,1 млн. долара за военни от космическите сили на САЩ, като парите са предвидени като разходи до 31 декември, 2024 година. Отделно, пак в този срок има заделени милиони за техници и поддръжка в различните родове войски на САЩ, които да са в готовност за работа заради Украйна - например 4,8 млрд. долара са за сухопътните сили (там на поддръжка са най-много видове оръжия).

80% от парите за Украйна всъщност отиват за попълване на оръжейните резерви на САЩ, настоя Джонсън пред CNN, с което намекна, че ако пакетът бъде приет, много американско оръжие ще отиде веднага в Украйна, защото ще бъде извадено от американските резерви. В законопроекта е записано например, че за боеприпаси са предвидени почти 5,7 млрд. долара до 30 септември, 2026 година, както и 2,7 млрд. долара за ракети от космическия сегмент на американската армия и 366 млн. долара за ракети от ВВС на САЩ.

Още: САЩ или помагат бързо на Украйна, или Русия печели и идва ред на НАТО: Оценка (ВИДЕО)

Нещо повече - предвижда се средствата да бъдат предоставени като заем. Според текста се очаква конфискацията на руски активи да покрие разходите в бъдеще. Освен това законопроектът изисква Пентагонът и Държавният департамент да предоставят ясна стратегия на САЩ за Украйна в рамките на 45 дни, след като законопроектът стане закон.

Реакцията на Байдън

Американският президент Джо Байдън реагира веднага на обявяването на законопроекта и подчерта, че ще го подпише, ако има съгласие в Камарата на представителите. Президентът на САЩ визира не само Украйна, но и Израел.

Още: Украйна да се оправя сама: Дневният ред на САЩ е публична тайна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com